Silvoita de prune ( fara zahar )

de mihaelar63 in Dulceata / Gem, 25 Sep 2014 | 11384 vizualizari

 

Imi amintesc din copilarie cum se prepara la bunici ,silvoita de prune intr-un ceaun mare de fonta. Trebuia fiarta timp indelungat , ore bune si se mesteca cu un linguroi mare de lemn cu schimbul. Te prindea seara si ne adunam pe langa foc de credeai ca suntem in tabara :d . Iarna deliciul toamnei era consumat pe o feliuta de paine , obligatoriu cu o cana de lapte cu spuma , proaspat fiert[ si muls ] .Bunicul cand mulgea vaca ne lua prin surprindere stropindu-ne cu lapte , zicea ca sa fim frumoase in obraji .Silvoita , acest magiun de prune ardelenesc fara zahar este gustos si sanatos , potrivit a fi consumat si de cei care au de furca cu glicemia .Are o consistenta ferma si poate fi folosit la prepararea prajiturilor de casa si a cornuletelor .Se prepara de obicei din prune bine coapte din soiul celor ,, Bistrite '' care se desfac usor de pe sambure si sunt foarte aromate .

 

INGREDIENTE

  • 5 kg prune Bistrite
  • 100 ml otet
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Silvoita de prune ( fara zahar ):

  1. Prunele se aleg , se curata si se spala .
  2. Dupa ce s-au scurs de apa intr-o sita mare se desfac de samburi .
  3. Intr-o oala de inox cu fundul dublu am turnat otetul si apoi am pus prunele .
  4. Am pus oala in cuptorul de la aragaz pe treapta cea mai de jos .
  5. Atentie !!!! - Nu se mai amsteca deloc .
  6. Am lasat prunele la cuptor timp de 3 ore la foc potrivit . Am oprit focul .
  7. A doua zi am continuat operatiunea de preparare inca 3 ore .
  8. Am spalat bine borcanele de 400 gr si le-am lasat la scurs .Capacele le-am sterilizat prin fierbere .
  9. Am pus silvoita fierbinte in borcane si am lasato la dunst uscat  invelita bine in paturi care sa pastreze caldura timp indelungat .

A iesit atat de buna ca ma mai asteapta inca  10 kg de prune pentru a fi tranformate in delicioasa silvoita !!!

TIPS-URI

1

Silvoita nu a mai trebuit sa fie amestecata deloc , multumita otetului .Am observat ca a ramas doar o dunga mai inchisa ce indica nivelul initial al fructelor . pe viitor am sa pensulez cu ajutorul unei pensule de patiserie si peretii oalei .

2

La fierbere acest magiun scade foarte mult . Am obtinut 7 borcane de 400 gr,vreo doua le-am mancat inainte de a fi ambalate .Oricum merita , tinand cont ca prepari un desert sanatos la 2lei /borcan .

3

Pentru a evita formarea pojghitei mai uscate voi pune o bucata deasupra fructelor o bucata de hartie de copt umezita si motototlita .[truc de la Jamie Oliver , folosit sa nu se arda in partea superioara preparatele la cuptor ].

Daca ti-a placut reteta noastra "Silvoita de prune ( fara zahar )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Anett 1

25.09.2014, 21:33

Ina 1

26.09.2014, 21:35

Ce bun trebuie sa fie

mihaialexzaharia 1

01.10.2014, 12:16

Arata foarte bine, felicitari.

Da, eu inca il fac la ceaun si trebuie sa amestec o zi intreaga prin el, dar merita efortul.

Anul acesta am incercat si ceva nou, magiun de prune cu nuca si menta.

Il gasiti pe magazinul nostru online www.bunicel.ro

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Silvoita in caldare