Shakshouka - cea mai delicioasa reteta pentru micul dejun este un preparat culinar originar din nordul Africii si a devenit extrem de popular in intreaga lume, mai ales in tarile din Orientul Mijlociu si din regiunea mediteraneana. Este un fel de mancare care consta in oua fierte intr-un sos de rosii condimentat cu diverse ierburi si mirodenii.
Pentru a pregati shakshouka, se incepe cu un sos de rosii bogat si aromat, care este gatit impreuna cu ceapa, ardei gras, usturoi si alte condimente cum ar fi boiaua de ardei dulce, chimenul si coriandrul. Uneori se adauga si ardei iute pentru un pic de picanterie.
Odata ce sosul de rosii este gata, ouale sunt sparte cu grija deasupra acestuia si se lasa sa fiarba pana cand albusurile sunt coapte, dar galbenusurile raman moi si putin lichide. Acest lucru creeaza o textura delicioasa si un amestec cremos intre oua si sosul aromatic.
Shakshouka poate fi servita ca mic dejun, pranz sau cina si este adesea acompaniata de paine proaspata, cum ar fi pita sau baghete crocante, pentru a inmuia sosul delicios. Este o mancare versatila, satisfacatoare si plina de arome, care isi are originea in bucataria traditionala nord-africana, dar a devenit o preferata in bucatariile din intreaga lume.
Cum se prepara Shakshouka - cea mai delicioasa reteta pentru micul dejun
Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie adanca sau o cratita la foc mediu. Adaugati ceapa si ardeiul gras si gatiti-le pana cand devin moi, cam 5-7 minute.
Adaugati usturoiul si gatiti-l inca 1-2 minute, pana cand devine aromat.
Adaugati rosiile tocate, boiaua dulce de ardei, chimionul si coriandrul. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Lasati sa fiarba usor timp de aproximativ 10-15 minute, pana cand sosul se ingroasa putin.
Faceti cate un mic spatiu pentru fiecare ou in sosul de rosii cu o lingura. Spargeti fiecare ou in spatiul respectiv. Acest lucru ajuta la mentinerea oualor separate in timp ce fierb.
Reduceti focul la minim, acoperiti tigaia cu un capac si lasati ouale sa fiarba pana cand albusurile sunt coapte, dar galbenusurile sunt inca moi si putin lichide, timp de aproximativ 5-7 minute.
Optional, puteti adauga putin otet de cidru de mere pentru un gust usor acrisor si echilibrat.
Serviti shakshouka direct din tigaie, presarand deasupra verdeturi proaspete tocate, cum ar fi patrunjel sau coriandru. Se serveste de obicei cu paine proaspata sau pita pentru a inmuia sosul delicios. Recomandam si falafel sau hummus. Pofta buna!