La mine in familie este o traditie pastrata de la bunica mea, ca in fiecare an de sarbatoarea Sfintilor patruzeci de mucenici sa facem sfintisori. Anul acesta nu mai sunt acasa langa mama (ea sa-i faca si eu doar sa o ajut) si din aceasta cauza am facut pentru prima data sfintisori singura, fara ajutor dar dupa aceeasi reteta pastrata cu sfintenie de la bunica
Se topeste margarina in lapte pe foc mic. Se dizolva drojdia in putin lapte caldut. Se amesteca toate ingredientele pt aluat si se framanta bine pana rezulta un aluat molicel.
Se lasa la crescut 1 ora, la loc caldut si acoperit cu un prosop.
Intre timp intr-un bol se face un amestec din nuca macinata si zahar, iar intr-o craticioara punem pe baie de aburi sa se topeasca mierea de albine.
Dupa ce a ccrescut aluatul, luam cate o bucatica de aluat pe care o modelam ca in pozele de mai jos.
Punem sfintisorii in tava pe hartie de copt, ii ungem cu ou batut si amestecat cu zahar si-i dam la cuptor pana se rumenesc bine. Apoi se scot si asa fierbinti ii inmuiem cu partea de deasupra in mierea topita si apoi ii dam prin nuca si ii asezam pe un platou
Va urez pofta buna!!
PS: ies f pufosi si aromati:)
1
Din aceste cantitati ne ies aproximativ 3 tavi de aragaz