O reteta foarte apreciata de cei prezenti la masa .
Curatam solzii si urechile scrumbiei, apoi scoatem matele si o spalam bine in 2-3 ape. Crestam pestele cu cutitul pe toata lungimea sa, nu foarte adanc, lasand intre crestaturi cca 1-2 cm. Presaram sare in crestaturi si-n burta pestelui .
Feliem lamaia si usturoiul, ceapa o taiem solzisori, iar morcovul rondele. Asezam in burta fiecarui peste felii de lamaie, rondele de morcov si bucati de ceapa si usturoi. Procedam lafel si cu exteriorul pestelui, pe care asezam bucati de lamaie , ceapa si morcov . Stropim pestele cu ulei de masline, presaram patrunjel tocat , apoi impachetam fiecare scrumbie in folie de aluminiu si o asezam in tava tapetata si ea cu folie sau hartie de copt. Dam la cuptor pentru cca 30-40 minute . In ultimele 10 minute desfacem cu grija folia de aluminiu , lasand posibilitatea pestelui de a se rumeni frumos.
Oprim focul, indepartam total folia si asezam pestele pe un platou . Deasupra turnam un sos simplu de usturoi , in care am tocat mult patrunjel verde.
Legumele vor da un gust si o aroma deosebita pestelui.