Sunt cu dedicatie pentru prietena mea, care anul asta a pus gand rau siropurilor...asa ca daca am primit cate o sticluta din minunatele ei siropuri, asta din flori de soc ma dat pe spate...parfumul lui este atat de imbietor incat nu puteam rata ocazia de al folosii la o prajitura. Mie mi s-a parut potrivit pt savarinele insiropate, iar pt aluat m-am inspirat de la Jamila...Pentru mine raman cele mai bune si parfumate savarine mancate pana acum...Multumesc Jamila pt inspiratie si prietenei mele pt daruri>:D
Pt aluat:am pus faina cu sarea intr-un castron. Am amestecat laptele, uleiul, zaharul si drojdia si le-am turnat peste faina. Le-am amestecat pe toate cu o lingura. Am adaugat ouale si am amestecat bine pana s-au incorporat toate ingredientele, nu au mai fost cocloase. Va iesi un aluat de consistenta moale. L-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la loc caldut pana a crescut in volum si s-au format basicute la suprafata. Dupa ce aluatul a crescut, cu ajutorul a doua linguri il repartizam in forme de savaraine unse cu unt si tapetate cu faina, s-au asa cum am facut eu, in forme de briose din silicon. Mai lasam sa creasca aluatul in forme pt inca 15 minute, apoi dam tava cu briose la cuptorul incins la 180 grade pt 15 minute. Le lasam sa se raceasaca.
Pt sirop: fierbem apa cu zaharul si lasam sa se racesaca. Peste siropul racit punem siropul din flori de soc.
Pt crema: taiem pastaia de vanilie pe jumatate pe lungimea ei, scoatem semintele cu varful unui cutit, le punem in lapte, punem si pastaia si dam laptele le fiert. Cand laptele a ajuns aproape de punctul de fierbere scoatem pastaia de vanilie. Separat, amestecam galbenusurile, cu amidonul, indulcitorul si 2-3 linguri lapte rece. Amestecam bine cu un tel, adaugam laptele fierbinte cate putin in timp ce amestecam, turnam inapoi in vasul in care a fiert laptele, amestecam mereu in vas(de preferat un vas cu peretii dublii) si lasam pana crema da primul clocot si se ingroasa. Punem o folie alimenatara deasupra sa nu prinda pojghita si o lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit crema de vanilie, o mixam si adaugam treptat mascarponele. Mai lasam la frigider crema pt inca 10-15 minute.
Pt asamblare:dupa ce savarinele s-au racit, le intoarcem invers, le taiem un capacel(dar nu de tot, sa ramana prins de savarina), scufundam savarina in siropul racit, o intoarcem pe toate partile sa absoarba fiecare bucatica din sirop. Le insiropam pe toate si le lasam sa se odihneasca 10 minute. Repetati operatiunea de insiropare si le mai lasati 10 minute. Crema de vanilie si mascarpone o puneti intr-un pos si umpleti savarinele cu crema. Am uns fiecare capacel cu sirop din flori de soc, pe care dinainte l-am pus pe foc si l-am lasat sa se mai ingroase putin. Dam savarinele la frigider pt inca cateva ore...eu nu am rezistat decat 30 minute:)) Sa va fie de bine!!!
1
savarinele mele nu au iesit foarte dulci, asa ca puteti mari cantitatea de zahar sau indulcitor la crema
2
din crema facuta pt savarine mi-a mai ramas 3-4 linguri