Eu ador aroma caiselor si imi place foarte mult sa le folosesc in deserturi :) Prajitura de mai jos este o combinatie foarte buna intre jeleul aromat de caise,crema fina de vanilie si mascarpone si glazura de ciocolata.
Blat :
Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare si apa.Am adaugat treptat zaharul mixand bine pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Peste albusuri am adaugat uleiul,galbenusurile si vanilia si am mai mixat cateva secunde la viteza mica. Am amestecat faina cu praful de copt si am adaugat-o si pe ea albusurilor,in 3-4 transe,amestecand usor cu o spatula. Am tapetat o tava cu hartie de copt si am copt blatul in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute.(testul scobitorii). Blatul racit l-am taiat in 2.
Jeleu:
Am taiat caisele in bucati mai mici si le-am pus la fiert cu zaharul si zeama de lamaie timp de 8-10 minute . Le-am pasat apoi cu ajutorul unui blender si le-am pus din nou pe foc. Amidonul l-am dizolvat in apa rece si l-am pus peste piureul de caise amestecand continuu pana s-a ingrosat. Am lasat jeleul la racit pana a ajuns la temperatura camerei.
Am uns primul blat cu jeleul de caise apoi l-am dat la rece pana s-a intarit usor jeleul iar intre timp am pregatit crema .
Crema:
Am pus laptele la fiert cu semintele de la pastaia de vanilie. Amidonul l-am amestecat cu zaharul apoi am adaugat laptele fierbinte,in fir subtire,amestecand energic pentru a nu se forma cocoloase. Am pus amestecul pe foc mic amestecand continuu cu un tel pana s-a ingrosat. Am lasat crema de lapte la racit.
Separat am mixat mascarponele cu frisca pana s-a intarit bine. Am adaugat lingura cu lingura frisca peste crema de lapte mixand usor pana am incorporat toata frisca.
Am pus crema peste jeleul de caise si am acoperit cu al doilea blat pe care l-am insiropat usor cu putin sirop de caise. Am dat prajitura la rece pentru minim 3-4 ore. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit am portionat prajitura in bucati potrivite.
Am topit ciocolata cu frisca si am glasat fiecare bucata. Le-am dat la rece pana s-a intarit complet glazura neagra.
Ciocolata alba am topit-o si pe ea cu frisca lichida apoi am pus cate o lingurita de glazura peste fiecare jumatate de prajiturica.(pe diagonala)
Am decorat prajiturile cu un mot de frisca si bucatele de caise.
1
Am folosit o tava de 35/25 cm.