Savarina uriasa

de Criss in Prajituri, 14 Apr 2016 | 8882 vizualizari

 

Savarina este fara doar si poate, regina prajiturilor. Desi nu toti sunt de aceeasi parere, unora li se pare greu de facut, altora doar o banala "paine" insiropata si umpluta cu frisca. Daca este facuta asa cum trebuie, cu siguranta e delicioasa. Luni m-am uitat la Bake off si proba eliminatorie a constat in reinterpretarea savarinei. Sincera sa fiu am fost dezamagita de prestatia concurentilor. Ce au facut ei acolo nu avea nimic de a face cu savarina. Asa ca m-am gandit sa reinterpretez :P (vad ca tare se poarta termenul) savarina si iata ce a iesit. 

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente: -250 g faina -30 g zahar -30 ml ulei -1 ou -200 ml lapte -5 g drojdie uscata (sau 15 g drojdie proaspata) + -2 linguri gem de capsuni -200 ml frisca naturala Pilos -100 ml frisca vegetala Meggle -1 lingura zahar pudra Sirop: -400 ml apa -200 g zahar -1 fiola esenta de rom
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Savarina uriasa:

Prepararea aluatului pentru savarine este extrem de simpla si dupa parerea mea, oricine poate sa faca aceasta prajitura. Intr-un bol se pune faina, drojdia uscata si zaharul. Se adauga laptele caldut si se amesteca totul cu o paleta. Apoi se adauga oul si uleiul si se amesteca totul pana cand se omogenizeaza. Compozitia va fi destul de lichida, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa aluatul sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.

Cand Aluatul a crescut suficient, cu ajutorul unei linguri se repartizeaza in formele pentru savarine, unse in prealabil cu unt si tapetate cu faina, sau cum am procedat eu, se pune tot aluatul intr-o forma de guguluf, din silicon. Formele de silicon sunt foarte practice pentru ca nu trebuie unse si nu se lipesc. Se coace savarina pana cand devine aurie, apoi se scoate pe un gratar sa se raceasca . Pentru sirop, se fierbe apa cu zaharul, apoi se adauga esenta de rom.

Se taie in doua savarina si se insiropeaza foarte bine, astfel incat sa nu ramana uscata pe margini. Frisca se bate impreuna cu zaharul pudra, pana cand devine ferma. Eu am folosit frisca naturala Pilos si am adaugar si frisca Meggle, pentru a se bate mai bine, dar tot nu a fost atat de ferma pe cat ar fi fost daca foloseam doar frisca vegetala. In fine, eu inca n-am descoperit frisca naturala care sa stea teapana si sa ma multumeasca pe deplin. Partea de jos a savarinei se unge cu gemul de capsuni, de pun 2/3 din frisca batuta, se acopera cu cealalta jumatate a cojii de savarina si se orneaza cu restul de frisca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Savarina uriasa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

dantes 1

06.05.2016, 09:01

Super!

Criss 1

06.05.2016, 10:09

mihaelar63 1

01.11.2016, 16:38

foarte faina

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura de post