Sarmalute in frunze de tei

de Panacris in Mancaruri cu carne, 15 Mai 2021 | 4909 vizualizari

 

Eeee, o nouă lună o nouă provocarea a naturii. Frunzele de tei de data asta mi-au făcut cu ochiul😉 Sincer m-au cucerit mai tare decât frunzele de viță sau ștevie 😉 Intră în preferințele mele din lista sarmalelor, bineînțeles că cele din varză acră rămân pe locul I oricând și oriunde! 😉

 

INGREDIENTE

  • Carne tocată amestec (vită+porc) cca. 500 g,
  • frunze de tei ca. 30 bucăți,
  • ulei de floarea soarelui 2 linguri,
  • orez cca. 100 g, ceapă 1 bucată,
  • boia de ardei dulce ½ linguriță,
  • sare iodată 1 linguriță,
  • piper proaspăt măcinat 1/2 linguriță.
  • Pentru sos: bulion cca. 300 ml,
  • ardei galben ½ bucată,
  • ardei roșu ½ bucată,
  • ceapă galbenă 1 bucată mică,
  • sare iodată 1 linguriță,
  • piper proaspăt măcinat 1/2 linguriță.
  • foi de dafin,
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in frunze de tei:

Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se toacă mărunt, apoi se pune le dinstiut în ulei și puțină apă, până devine translucidă apoi se adaugă și orezul strecurat. Se adaugă carnea tocată, boiaua dulce de ardei, sare și piper după gus, amestecându-se până ce se omogeniează toate ingredientele.

Frunzelor de tei li se îndepărtează pețioul, adică, codița, apoi se spală sub jet de apă rece, se scot într-o strecurătoare și se usucă cât este posibil, eventual tamponate pe un prosop de bucătărie.

Se așează pe un blat de lemn câte o frunză de tei, se pune umplutura și se rulează sărmăluța, cu mare atenție, deoarece este foarte casabilă frunza.

Pentru sos, se taie ardeiul și ceapa julien, se pune la gătit într-o crăticioră împreună cu bulinul, asezonat de sare și piper cca. 10 minute la foc mediu, până ce se obține un sos mai grosuț.

Sarmalele obținute se așează în straturi într-un vas termorezistent sau într-o tavă mai înaltă, la final se acoperă cu câteva foi de dafin și sosul de legume.

Se introduce vasul cu sarmăluțe în cuptorul încins, la foc mic, 150 grade, pentru. cca. 4 ore.

Sarmalele, întotdeauna, se servesc fierbinți, cu pâine sau mămăligă, smântană și ardei iute, după gustul fiecăruia.

 

Spor și poftă bună! 😉

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in frunze de tei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Panacris 1

18.05.2021, 17:39

Sinecr, recomand cu încredere! Și eu am avut dubii inițial, dar m-am convins ca sunt tare bune!

Rocsi 1

18.05.2021, 21:04

Nu am mancat niciodata sarmale cu frunze de tei, dar trebuie sa fie gustoase!

Anett 1

03.12.2021, 13:21

Foarte interesanta reteta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmale, in foi de varza murata, ca-n Ardeal