Nu cred ca mai e nevoie de introducere ptr aceasta reteta! Pur si simplu GUSTOS!
Eu am schimbat-o putin, dar credeti-ma, e foarte gustoasa!!! Imi aduc aminte ca mama calea ceapa cu orezul, si punea carne amestecata cu porc, eu, in schimb, nu mai calesc nimic si folosesc doar carne de vita, deci pot spune ca am redus colesterolul( desi nu avem, dar e bine sa prevenim!)Asa cum scrisesem , in fiecare an gatesc sarmalute cu tzatziki ptr o opera de binefacere care are loc aici, asa ca azi tocmai am fiert 3 kg, dar va voi da reteta ptr 800gr.
Intr-un bol punem toate ingredientele (in afara de foile de vita!) si amestecam bine. Fara sa calim sau sa fierbem nimic in prealabil. Bineinteles, exceptie face daca folosim foi de vita verzi, care trebuie fierte intai ( banuiesc, nu am incercat niciodata).
Apoi formam sarmalutele si le punem intr-o oala care are deja asezate cateva foi de vita pe fundul oalei. Inainte de a le pune la fiert, punem o lingura de sos concentrat de rosii, sare,putin ulei masline si apa cat sa poata sa fiarba, adaugand daca e necesar din cand in cand. Lasat la fiert cca 1 ora si jumatate la foc mic cu capacul acoperit. Din cand in cand mai miscam oala ca sa nu se prinda.
Dupa gust, putem adauga la sfarsit, putina lamaie stoarsa.
1
Cand puneti la fiert sarmalutele, in loc de ulei de masline, puteti pune putin unt.