Varza se tine la desarat si apoi se spala. Carnea se da prin masina. Ceapa se toaca marunt si se caleste.
Carnea tocata se amesteca cu cimbru, boia dulce, marar, orezul, o lingura pasta de tomate, sare, piper, ceapa calita, putina afumatura taiata cubulete mici si apa. Se bate bine compozitia pana se face ca o pasta. Se impaturesc apoi sarmalele.
Se pregateste o oala mare de 4-5 l. ½ din cantitatea de varza se toaca fideluta, se pune o parte pe fundul oalei, deasupra sarmalele si apoi restul de varza. Printre sarmale se pun bucati de costita de porc afumata, ciolan afumat, foi de dafin, boabe de piper, cimbru, marar, suc de rosii si bullion. Se toarna apa clocotita sa le cuprinda. Se acopera sarmalele cu doua coli hartie pergament in interiorul oalei si peste hartie se pune o tava de copt tort rotund care sa se potriveasca la gura oalei si peste se aseaza o alta oala mai mica plina cu apa avand rolul de greutate. Astfel se patrund si sarmalele de deasupra fara a se ridica la suprafata in timpul fierberii. Apa din oala de deasupra se goleste pe parcurs in functie de cat da apa in clocot. Se fierbe la foc mijlociu pana da in clocot si apoi se reduce focul la minim. Se mai misca din cand in cand oala stanga dreapta circular.Se fierb aproximativ doua ore acoperite cu hartia dupa care se da la cuptor sa scada. Din aceasta cantitate de carne ne ies aproximativ 23 sarmale potrivite. Cine doreste poate adauga si putina zeama de varza la sfarsit.
Sarmalele au un gust deosebit daca se fac in tuciul de mamaliga.
1
Daca e carnea grasa se pun 150 ml apa pentru 100 gr orez (4 linguri) si daca e slaba 200 ml apa pentru 100 gr orez. Apa se foloseste la tocaturi cu orez pentru a nu ramane carnea tare la fierbere.