Sarmalute de post cu quinoa

de Catalina L in Mancaruri de post, 27 Feb 2015 | 9133 vizualizari

 

M-am inspirat de la o reteta gasita intr-o revista frantuzeasca de foi de varza umplute cu quinoa si tofu.
Voi incerca din nou variind condimentele: paprika, curry......si poate voi pune si tofu.....

Ce este quinoa?

Această cereală este folosită de secole în America de Sud, în zona Anzilor. Incaşii o considerau sacră şi o numeau „mama cereală”.
Este de două ori mai bogată în proteine decât orezul brun. De aceea este foarte utilă pentru vegetarieni, în special pentru vegani (cei care nu consumă carne, dar nici lactate sau ouă). Legenda spune că armatele de incaşi, care mărşăluiau zile în şir, se hrăneau doar cu quinoa.
Este foarte bogată în fibre, atât solubile, cât şi insolubile. O porţie (de 40g) conţine 3g de fibre, a şasea parte din necesarul zilnic şi aproape la fel de mult ca prunele uscate. Fibrele sunt foarte importante pentru sănătatea intestinelor şi a sistemului cardiovascular, reduc riscul unor tipuri de cancer şi au proprietatea de a-şi elibera treptat energia, astfel încât senzaţia de saţietate va dura mai mult.
De asemenea, quinoa nu conţine gluten, deci este recomandată celor care suferă de boala celiacă sau celor care doresc să evite glutenul care se găseşte în grâu şi ovăz. Mai mult, o porţie conţine jumătate din necesarul zilnic de acid folic – necesar în special pentru femeile care îşi doresc să rămână gravide – şi o treime din necesarul zilnic de magneziu, esenţial pentru sănătatea oaselor şi a sistemului cardiovascular.

 

INGREDIENTE

  • 120 g de quinoa
  • 2 cepe albe mici
  • 1 ceapa rosie
  • 2 morcovi mari
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • apa
  • dafin, cimbru
  • sare, piper
  • foi de vita de vie
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute de post cu quinoa:

Curatam si taiem ceapa marunt.

Curatam si radem morcovul.

Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam morcovul si ierburile si revenim bine.

Adaugam quinoa si o ceasca de apa. Lasam quinoa sa se umfle un pic, punem pasta de rosii, mestecam si gatim pana cand apa se evaporeaza. Condimentam.

Spalam bine cu apa rece foile de vita.

Incepem sa facem sarmalele. Mi-au iesit 30.

Le asezam intr-un vas pentru cuptor. Acoperim cu apa si cu foile de vita ramase.

Dam la cuptor pentru 30-40 minute. Verificam apa si ajutam daca este nevoie.

Servim cu mamaliguta sau paine proaspata.

Pofta Buna !!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute de post cu quinoa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocanita de ardei copti- de post