Prea au facut fetele pe aici si cum nu am facut de sarbatori am zis sa incerc si eu cu vin. Au iesit foarte bune.
Varza se pune in apa rece cateva ore dupa care se desface si se pregatesc foile pt sarmale iar ce ramane se toaca fin. Se curata bine de cotoare.
Orezul se spala si se lasa in apa rece 1/2 ore
Ceapa se curata se toaca marunt si se pune la calit pana se inmoaie, se adauga 2 linguri cu varf de pasta de tomate, sare, piper, se amesteca si se pune si orezul sa se umfle cateva minute.
Se pune la racit.
Afumatura (scarita) se taie felii.
Intr-un castron mare se pune carnea tocata, ceapa calita cu orezul rece si se amesteca bine.
Se gusta, se potriveste de sare si piper si se lasa o jumatate de ora pt omogenizarea aromelor.
Cand amestecul este gata se trece la formarea sarmalelor ( de preferinta mici ).
Se pune pe fundul unei cratite un strat de varza tocata si se pun sarmalele in cercuri concentrice (doar 3 randuri) si in mujloc se pun oase afumate.
Se pun felii de afumatura si se nai pune un strat de sarmale si oase afumate in mijloc.
Deasupra se pune un strat de varza tocata.
Se face un amestec din 3 linguri pasta de tomate, apa si vinul si se toarna in cratita pana acopera varza.
Se pune cratita pe foc 90 de min la foc min agitand-o din cand in cand sa nu se prinda.
Dupa aceasta se completeaza cu apa si se pune in cuptor la 180 de grade C cel putin 2 ore dupa care sunt gata.
Se consuma cu zmantana, mamaliga si ardei iute daca va place si neaparat cu un pahar de vin bun.
Pofta Buna!
1
De preferat este vinul alb sec, de pus in sarmale.
2
Pozitionarea afumaturii in mijloc usureaza servirea sarmalelor.