Se spune ca varza murata vine din China.
Attila si armata sa ar fi adus-o in Europa sau Marco Polo.
Varza umpluta asiatica se aseamana mult cu sarmalele noastre - puteti vedea aici o reteta.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/01/sarmale-cu-varza-murata-goloubtsy.html
Spalam bine, cu apa rece, foile de varza. Dati-le deoparte. Curatam si taiem ceapa marunt. Curatam si radem morcovul pe razatoare.
Calim ceapa si morcovul in uleiul de masline, adaugam orezul si-l calim pana devine translucid.
Adaugam 10 cl de apa, bulionul de rosii si lasam pe foc pana cand apa se evapora. Lasam sa se raceasca.
Intr-un castron mai mare, se pune carnea, se adauga orezul racit, patrunjelul tocat, sare si piper.
Se amesteca bine. Verificati daca mai trebuie sare.
Incepem sa facem sarmalele.
Punem cateva foi de varza ramase pe fundul oalei minune.
Asezam sarmalele, punem deasupra feliile de bacon, presaram cimbru uscat si foaia de dafin.
Acoperim cu varza, turnam sosul de rosii, diluat cu 1-2 pahar de apa.
Completam cu apa.
Inchidem oala minune - lasam sa fiarba 45 de minute, pana cand suiera.
Daca le coaceti intr-o oala normala, lasati 75 de minute.
Verificati daca varza este fiarta.
Serviti-le calde cu mamaliga, smantana si cu sosul de rosii.
Pofta Buna!