Acestea sunt sarmalele preferate ale sotului meu. Si mie imi plac tare mult. Sunt si usor de facut.
Se curata morcovii si cepele, apoi se toaca marunt. Eu le-am dat prin blender. (Pastrati o jumatate de morcov.) Puneti la calit in 3 linguri de ulei ceapa si morcovul tocat, adaugati dupa cateva minute ketchup si orezul spalat si scurs. Lasati sa se caleasca pana scade putin zeama si se umfla putin orezul. Adaugati verdeata tocata, apoi rasturnati totul intr-un castron, peste carnea tocata.
Adaugati sare, piper macinat, cimbru, omogenizati compozitia si incepeti sa infasurati sarmalute nu prea mari in foi de varza acra. Varza dulce se toaca marunt. Asezati pe fundul unei oale un pat de varza dulce tocata si sarmalutele radial, lasand in mijloc un loc gol, unde asezati bucata de jambon afumat. Intre sarmalute puneti feliute de morcov, foile de dafin si verdeata. Completati cu inca 2-3 straturi de sarmalute, apoi acoperiti totul cu restul de varza dulce tocata si felii de rosii.
Imprastiati deasupra boabele de piper, cateva crengute de marar si patrunjel, adaugati bulionul si apa pana cand acopera sarmalele. Puneti oala la fiert, la foc mic (puneti dedesubt o tabla mai groasa, ca pentru copt vinete, ca sa nu se prinda, daca nu aveti o oala speciala cu fund gros), cam o ora.
Scoateti sarmalutele fierbinti pe platou, putina zeama in care au fiert, decorati cu verdeata, rosii si morcovi din oala. Pofta buna.