Pentru o masa satioasa !
Se scoate varza din saramura si se tine la desarat in apa cca 1 ora.
Ceapa se toaca marunt marunt si se amesteca cu carnea si orezul spalat.
Se adauga sarea, piperul si cimbrul dupa gust iar la final se pune o lingura pasta de tomate.
Se spala varza murata si se pregatesc frunzele taiate la dimensiunea dorita, mie imi plac sarmalutele mici.
Restul de frunze ramase in plus sau rupte se toaca marunt si se aseaza un strat pe fundul cratitei in care urmeaza sa fierbem sarmalele (se pastreaza jumatate din cantitatea de varza tocata pentru a aseza si la final un strat).
Se aseaza sarmalutele in cratita, una langa alta fara a lasa spatiu intre ele, se mai presara printre ele putin cimbru, dupa ce s-au asezat straturile de sarmale se inchide totul cu nu capac din restul de varza tocata.
Se amesteca 2-3 linguri de pasta de tomate cu apa si se adauga in cratita cat sa acopere bine sarmalele si sa fie peste ele cu vreo 2 degete.
Se fierb la foc mic timp de 2 ore.
1
Se servesc cu mamaliga si smantana
2
Se poate pune costita afumata in oala la fiert
3
Dupa gustul fiecaruia, la umplutura se poate folosi morcov ras.