Mă declar fan inrăit al sărmăluţelor. Pe viaţă. Nu am nevoie de o sărbătoare sau un eveniment special ca să le împăturesc cu răbdare şi aroma lor inconfundabilă şi delicioasă să-mi umple casa şi sufletul. Aşa că invit pe toţi cei cărora le plac....să le guste. Promit ca fac şi mămăligă!
Ceapa se toacă mărunţel şi se pune peste carne. Se mai adaugă sare,piper, cimbru şi mărar şi orezul spălat şi bine scurs. Se omogenizează bine compoziţia şi se lasă la odihnit .
Varza se desface în foi cărăra li se taie cotoarele. Se taie la mărimea potrivită şi eventual se spală daca sunt prea sărate sau prea acre. Se împăturesc sărmăluţe care se pun în cratită pe un pat de varză tăiată fideluţă. Când sunt toate terminate, se presară deasupra cimbru şi mărar, apoi se mai pune un strat de varză tocată, se acoperă cu apă şi se pun la cuptorul încins, la foc mic să se fiarbă. Se mai pune apă din când în când dacă e nevoie.
Când sunt gata, se adaugă sucul de roşii şi se mai lasă la cuptor cam 30 de minute.
Sunt mult mai bune a doua zi servite cu mămăligă şi ardei iute.
Poftă bună!