Saleanca este o rețetă cu specific rusesc; clasica variantă are ca ingrediente varză murată, jumări, untură/ulei, piper.
După preferințe, se poate face o abatere de la original... cum am făcut și eu de altfel...
Pentru început se pregătesc jumării, ferice de cei ce le au deja, scapa de această etapă. :)
Ce a rezultat din degresarea a 2 rațe (pielea și grăsimea) le-am tăiat cubulețe și le-am prăjit până au devenit arămii și uscățele.
Am scos jumării de rață și în grăsimea rezultată am pregătit cele de porc - carnea de porc tăiată cuburi și prăjită până devine arămie.
Se scot jumării cu ajutorul unei palete și se dau de-o parte.
Separat, într-o tigaie încăpătoare, se călește circa 5 minute varza murată tocată mărunt în câteva linguri de grăsime de la jumări.
Se adaugă condimentele (chimen, cimbru, piper și chili) după care jumării de rață și porc.
Se lasă la foc potrivit, timp de 10-15 minute, eventual sub capac.
Poftă bună!
1
Se servește caldă cu mămăligă.