Pana acum bagam muraturii clasici, taranesti, dar de anul trecut am descoperit aceasta reteta foarte buna. Daca muraturii zaceau pana vara pe balcon, ei bine salata aproape ca nici n-a apucat iarna, atat de buna a fost, mai ales servita la fasole. A mai ramas un borcan, pe care nu ne-am indurat sa-l mai mancam si l-am servit abia toamna asta, fiind in stare perfecta.
Castravetii se spala, li se indeparteaza capetele, se taie in jumatati, apoi se feliaza.
Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie rondele, partea groasa taindu-se si pe jumatate.
Ardeii se curata de seminte, se spala si se taie felii lunguiete si un pic late.
Gogonelele se spala, li se indeparteaza codita, se taie in jumatati, apoi fiecare jumatate se taie in 3-4 parti si se feliaza.
Ceapa se curata de foi, se spala si se taie julienne.
Varza se spala si se taie fideluta.
Conopidele se spala si buchetelele se rup in bucati cat mai mici.
Sfecla rosie se curata de coaja, se spala si se taie in bucati mici, la fel ca gogonelele.
Telina se spala si se taie marunt.
Toate aceste legume se pun intr-un vas mare, se presara cu putina sare si se amesteca, lasandu-se pana a doua zi.
Se pregateste amestecul lichid, fierband toate ingredientele si lasandu-se sa se raceasca.
Dupa aceea, legumele se scurg, se aseaza in borcane de 800 g cu putina zeama (circa un sfert din borcan) si se completeaza cu amestecul lichid. Se pun capacele la borcane si se mai fierb circa 30 de minute pe baie de abur. Se lasa borcanele sa se raceasca in apa respectiva.
Salata se poate servi dupa aproximativ o saptamana.
1
Legumele nu trebuie sa fie neaparat aceleasi sau in aceeasi cantitate ca cea descrisa in reteta, trebuie respectata doar reteta compozitiei lichide: 1/2 l otet, 1/2 l apa, 14 linguri zahar, 3 linguri sare grunjoasa. In cazul in care nu va ajunge compozitia lichida pentru legumele pe care le aveti, se mai prepara alta compozitie. Insa, precizez ca mie mi-au intrat fix cantitatile prezentate.