În fiecare primăvară fac câteva preparate cu leurdă, acest ”usturoi sălbatic” foarte gustos, care curăță corpul de toxine, mai ales la ieșirea din iarnă. Unul din aceste preparate a fost o salată orientală de post (deci fără ouă) în care n-am folosit ceapă, ci leurdă și tare bună mi s-a părut. Drept este că mie-mi cam place leurda...
Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata, se strecoară de apă, se lasă să se răcorească și apoi se decojesc și se taie cubulețe.
Cât timp fierb cartofii, se pregătesc celelalte ingrediente: leurda se spală bine, sub jet de apă, se zvântă și se taie fideluțe. Se spală roșia și se feliază.
Se pune în bolul de servire o jumătate din cantitatea de cartofi tăiați cubulețe, se adaugă leurda fideluță, măsline și o jumătate de roșie feliată. Se condimentează salata cu: sare, piper, oregano și se adaugă zeama de lămâie și uleiul de măsline.
Se adaugă și restul de cartofi, leurdă, roșie, măsline, după care se condimentează și se adaugă uleiul de măsline și zeama de lămâie.
Se decorează salata cu două felii de lămâie și poate fi servită imediat, sau după ce stă la rece cel puțin 30 de minute.
1
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert, ci își păstrează forma.
2
Dacă doriți să serviți salata caldă, nu mai lăsați cartofii să se răcorească, ci pregătiți-i imediat.
3
Dacă nu vă place gustul amărui al uleiului de măsline, puteți folosi ulei de floarea soarelui.
4
Dacă nu serviți salata în zile de post, puteți adăuga și ouă fierte tari și feliate.