Cred ca este cea mai delicioasa salata pe care am mancat-o! Este excelenta, se prepara rapid si nu aveam nevoie de prea multe ingrediente.
Cum noi suntem fani sfecla rosie, am cautat si am gasit aceasta reteta in celebra mea carte “Super Salate” de la Reader’s Digest.
Sfecla rosie o spalam bine, o taiem pe jumatate si o fierbem in apa rece. Cartofii ii spalam bine si ii fierbem in coaja, separat. Se lasa apoi la racit, se curata de coaja sfecla si cartofii si se taie feliute (eu am folosit cutitul ondulat pentru cascaval). Se pun in boluri separate.
Ceapa verde se curatata, se spala si se taie rondele. Rosiile se spala, se curata de coaja si se taie cubulete. Patrunjelul se spala, se zvanta si se toaca marunt, iar usturoiul se curata de coaja si se taie rondele fine. Toate acestea se pun peste sfecla si se amesteca incet, sa nu se rupa sfecla.
Sa preparam vinegreta. Se face foarte simplu: otetul si uleiul se amesteca intr-un bol, se pune sare, piper si boia dulce dupa gust. Trei linguri de vinegreta punem peste cartofi si restul peste sfecla. Zdruncinam putin bolurile sa se amestece ingredientele cu vinegreta si le lasam la rece jumatate de ora.
Asezam apoi sfecla rosie in mijlocul unui platou, cartofii pe margine si ornam cu masline negre si putin patrunjel tocat fin.
Se poate servi cu paine sau fara, este foarte consistenta, noi am mancat cu niste pui la teflon. Absolut divina!
PS: Peste sfecla rosie am adaugat si niste hrean ras (din borcanul meu minunat din frigider. Buna rau, vorba lui Vladut!