S-a inceput  sezonul prepararii conservelor din legume, zarzavaturi si verdeata pentru iarna.  O spun cu regret, deoarece de cativa  ani , nu mai conserv nimic,  nu am  conditii . Dar cunosc foarte multe retete de conservare , murare, marinare a legumelor pentru sezonul de iarna.Cunosc multe recete de preparare a compoturilor, dulceturilor, marmeladei din fructe si mure.  
Si nu as dori,sa se piarda aceste secrete si retete, care le-am acumulat si le-am  preparat in decursul a zeci de ani. Imi pare rau ca la multe din ele nu am poze.
As dori , sa fie pastrate  in caietelele voastre de recete , si nu se stie, cum vor veni timpurile, intr-o zi -  veti deschide caietelul cu retete si veti prepara cate ceva , din ceea, ce voi descrie eu aici. 
Multe metode de conservare mi-au  fost transmise de la bunicile mele. La noi in Moldova este o traditie sa se prepare multe borcane de conserve cu legume sau fructe pentru sezonul de iarna
aceasta cantitate de legume este socotita pentru 7 borcane de 1 litru.
Toate legumele se spala bine si se taie in rondele, felii sau se dau prin razatoare.
7 borcane de 1 litru  se spala bine si se oparesc . Capacele la fel se sterilizeaza. In fiecare borcan se aranjeaza in straturi  de 1- 1.5 cm inaltimea, legumele in urmatoarea ordine 
( e obligatoriu) :     
1. o crenguta de telina
2. rosiile , taiate felii
3. ceapa , taiata in rotele
4. morcovul, dat prin razatoare
5. ardeiul, taiat in rondele
se repeta pana sus- 
ultimul strat ,e necesar sa fie de rosii
In timpul aranjarii legumelor in straturi, e nevoie sa apasati cu maina  putin deasupra, pentru ca sa incapa mai multe legume. 
Dupa aceia , la fiecare borcan de 1 litru se adauga : 
2 linguri mari de otet, 
2 linguri mari de ulei
1 lingurita de zahar, 
1 lingurita de sare.
Borcanele se acopera cu capacele sterilizate si se pun intr-un vas mare  cu apa  la  sterilizat, timp de 30-40 minute. Focul de la inceput  ,e  necesar sa fie mai mare si dupa ce incepe apa din vas a fierbe, sa scade  la un foc mijlociu si se sterilizeaza borcanele cu legume. Ca sa stiti   daca legumele din borcane s-au sterilizat indeajuns, va uitati la  starea sucului din borcane- el trebuie sa fie limpede. Atunci sunteti convinsi ,ca borcanul cu legume este gata de capsat .
atentie: la fundul vasului , care vor fierbe borcanele, e necesar sa  asezati un prosop de bucatarie mai gros , ca sa nu crape borcanele in  timpul fierberii, aranjati borcanele acoperite si pe urma turnati apa  atent ; apa trebuie sa lase neacoperite borcanele  2cm. Pe masura  fierberii apa se mai evapora si e necesar sa adaugati apa fierbinte in  vasul, unde fierb borcanele.
Se scot cu atentie borcanele si se  trage capacul cu o masina speciala ,pentru tragerea capacelor. Daca  folositi capacele twist-off , atunci se inchid mai strins. Toate  borcanele se intorc cu fundul in sus si se pun pe un prosop de bucatarie  sau fata de masa, pusa in mai multe straturi. Se acopera deasupra cu o  plapuma usoara pentru o zi pentru racire.Sa aveti in vedere, ca dupa  sterilizarea si racirea borcanelor , salata de legume scade cam 2-3 cm  in borcane. asa trebuie sa fie.
Se pastreaza timp indelungat  pana la 2 ani in loc racoros. Aceasta salata a fost preparata de mine  de  20 de ani. A avut un succes enorm . Are un gust de legume marinate ,  usor  acrisor, dulceag. Daca , folositi rosii cu gust acru micsorati  cantitatea de otet la 1 lingura. Dupa ce deschideti salata nu e nevoie  sa-i adaugati ulei sai ceapa.