Se spune despre vinete că fac parte din bucătăria tradiţională turcească, dar eu ştiu că încă din copilăria mea îndepărtată, mama mea făcea o salată minunată de vinete cu ceapă şi o zacuscă nemaipomenită. Este una din legumele mele preferate şi tot timpul a făcut parte din ingredientele mele pentru o mâncare reuşită. Cel mai mult îmi plac vinetele coapte pe jar, aroma lor şi mirosul uşor de ars, fumul care te învăluie şi scânteile care sar, fac din coptul vinetelor un răsfăţ. Dar şi la aragaz sunt bune de copt şi apoi bune de mâncat.
Vinetele se pun la copt într-o tava tapetată cu hârtie de copt. Se coc la foc iute, aproximativ 40 de minute (se întorc din când în când ca să se coacă pe toate părţile). Se curăţă calde de coajă (eu mă ajut de un cuţit de plastic, ţin vânăta de codiţă şi cu cuţitul dau coaja jos), se pun în strecurătoare şi se lasă să se scurgă toată zeama din ele. Se toacă mărunt cu un cuţit de plastic sau unul de lemn (metalul oxidează şi dă un gust amar), se pun într un castron, se adaugă ceapa tocată mărunt şi se mixează cu uleiul turnat în fir subţire, ca la maioneză. Se potriveşte de sare şi piper.
Se serveşte pe felii de pâine proaspătă cu roşii şi ardei copţi.
Poftă bună!