Fac de câțiva ani această rețetă, pe care o știu de la Gina Bradea, la care eram abonată și sunt foarte mulțumită, atât de gustul, cât și de aspectul ei. O rețetă rapidă, gustoasă și sănătoasă de sezon, pe care am modificat-o foarte puțin...
Mai întâi se face sosul pentru salată. Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se adaugă în iaurt, odată cu sare și piper, după gust.
Se alege, se spală, se zvântă și se taie mărarul, după care se adaugă în sosul pentru salată. La urmă se adaugă uleiul de măsline și după omogenizare, se dă la frigider, pentru ca ingredientele să se armonizeze și gustul să se stabilizeze definitiv.
Se spală dovlecelul, se taie capetele și apoi se curăță de coajă. Se taie dovlecelul de-a lungul în patru bucăți și apoi se îndepărtează miezul cu semințe. Bucățile de dovlecel rămase după curățarea de miez și semințe, se taie sub formă de cubulețe.
Se pune 1-1,5 l de apă la încălzit cu un praf de sare extrafină. Când apa începe să fiarbă, se adaugă cubulețele de dovlecel, pentru 3-4 minute. După acest interval de timp, se scoate dovlecelul din apă și se lasă într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine și să se răcească.
Când dovlecelul s-a răcit complet, se adaugă în sosul de iaurt și salata se poate decora cu frunze de busuioc, roșii cherry, sau măsline. Se servește rece, de la frigider, cu pâine prăjită, sau cu o bucată de carne slabă.
1
Alegeți dovlecei subțiri și tineri, care nu au semințe multe și mari.
2
Cine dorește, poate înlocui iaurtul cu smântână.
3
Cine dorește, poate adăuga doi căței de usturoi, dacă îi place un sos mai picant.
4
Puneți cubulețele de dovlecei la fiert, când apa este deja încălzită.
5
Nu fierbeți dovlecelul mai mult de 3-4 minute, pentru că se va înmuia foarte tare și se va terciui în salată, care va arăta ca o pastă.
6
Strecurați bine de apă, dovlecelul fiert, înainte de a-l adăuga în sosul pentru salată.
7
Salata se servește rece, de la frigider, cu pâine prăjită, sau cu carne slabă.