Exista multe variante a acestei salate des intalnita in Portugalia si se pregateste doar cu caracatiţă. Eu am ales tentacole de calamar pentru ca ies la fel de bune ca si cele de caracatiţă; fiind pregatite la slow cooker devin foarte fragede si gustoase.
“picnicul bucatarasilor”
Spalam bine tentaculele si le punem in vasul de la crock pot impreuna cu ceapa taiata grosier, 3 catei de usturoi, foile de dafin, putina sare, piper si 3-4 linguri de ulei de masline. Setam programul high pentru 3 ore.
Cu o ora inainte ca tentaculele sa fie gata, tocam marunt restul de ceapa, ardeiul, legumele din otet si patrunjelul si le amestecam cu putina sare, piper, ulei de masline si otet. Am folosit cca 100 ml de ulei de masline si cca 50 ml otet (poate parea mult, dar dupa ce lasam salata sa se odihneasca in frigider nu va fi foarte acra, iar mare parte din cantitatea de ulei si otet va ramane la fund).
Scoatem tentaculele pe o farfurie si lasam sa se racoreasca, apoi le taiem in bucati potrivite si le amestecam bine cu restul ingredientelor.
Dam salata la frigider pentru cel putin o ora pentru ca gusturile sa se intrepatrunda, apoi o putem servi.