Dragostea e o salata!
Pentru cine nu stie, quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor, un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau “cereala-mama”. Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre, in boabele de quinoa gasindu-se proteine mai usor de digerat decat cele din carne, totodata fiind si o sursa extraordinara de calciu mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte. Aceasta proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sunt o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar. Specialistii in nutritie recomanda mamelor sa inlocuiasca budinca de ovaz pe care o dau copiilor cu budinca de quinoa. Aceasta cereala intareste rinichii. Forta rinichilor copilului ii influenteaza cresterea, dezvoltarea si capacitatea de a invata. Se prepara intr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori. Sper ca v-am convins sa introduceti in alimentatia voastra acest superaliment :)
Spalam bine boabele de quinoa, apoi le punem la fiert intr-o cantitate dubla de apa, in care punem putina sare. Dupa circa 15-20 de minute, sunt fierte, oprim focul, adaugam un cubulet de unt, sare si piper, amestecam si le lasam sa se racoreasca.
Taiem ardeii si castravetele cubulete si scurgem tonul. Pregatim un sos din zeama de lamaie, ulei de masline, sare, piper, patrunjel si busuioc tocate marunt. Peste quinoa, punem celelalte ingrediente si la final, sosul. Amestecam si servim salata decorata cu rosii cherry, busuioc si patrunjel. Pofta buna!
1
Inainte de a gati quinoa, trebuie spalata foarte bine, deoarece deasupra semintelor de quinoa, exista un strat protector in care se regasesc saponine, niste compusi care ii dau un gust usor amarui. - dupa fierbere, lasa quinoa sa se odihneasca 15 minute, in acest fel se usuca si semintele vor capata o consistenta mai buna, pentru ca se separa unele de altele. In caz contrar, vor fi mai lipicioase si mai putin aspectoase.( eu am uitat acest aspect :P)