Salata boeuf de Paste

de carmenvlad in Salate, 26 Apr 2011 | 18457 vizualizari

 

Radu Popovici a publicat in "Istorie culinara" un articol foarte interesant despre originea salatei boeuf. Am spicuit cateva idei dar va recomand cu caldura sa cititi articolul. Salata boeuf a fost inventata in anul 1860 de francezul Lucien Olivier , bucatarul celebrului restaurant moscovit Hermitage. Se spune ca secretul retetei a fost bine pastrat pana cand unul din ucenicii bucatarului a reusit sa vada ingredientele in lipsa acestuia. Salata are un usor aer frantuzit (dat de cuvantul boeuf/ vita in limba franceza) dar este cunoscuta si sub denumirea de salata ruseasca. Desi ingredientele originale au suferit modificari de-a lungul timpului, salata a devenit atat de populara incat a fost adoptata de gurmanzii din multe tari. In tara noastra minunata salata este aproape nelipsita de la momentele traditionale si face parte din mostenirea noastra gastronomica, ea nelipsind de pe mesele noastre de Craciun sau de Paste.

 

INGREDIENTE

  • 1 piept de pui
  • 200 g mazare fiarta
  • 4 morcovi
  • 2 radacini de pastarnac
  • 4 castraveti mici in saramura
  • 2 gogosari in otet
  • 500 g cartofi
  • 150 ml maioneza
  • 2 lingurite mustar de hrean
  • ½ lingurita sare
  • ¼ lingurita piper proaspat macinat
  • 50 g masline feliate
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata boeuf de Paste:

Pieptul de pui se fierbe si se toaca marunt cu cutitul. Se fierb cartofii, morcovii, pastarnacul si se lasa sa se raceasca. Se taie cubulete mici. Apoi se toaca marunt castravetii (se lasa sa se scurga in strecuratoare) si gogosarii. Intr-un vas se adauga toate ingredientele, se amesteca bine, se potriveste de sare si piper, apoi se adauga maioneza, se amesteca si se aseaza salata pe un platou. Se decoreaza dupa preferinta.

Maioneza se prepara dintr-un galbenus de ou fiert, zdrobit cu furculita si trecut prin strecuratoare. Se amesteca cu doua galbenusuri crude si putina sare. Incet se adauga ulei, amestecand continuu pana cand capata consistenta dorita ( aproximativ 200-250 ml ulei). Din cand in cand se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. La sfarsit maioneza trebuie sa aiba un gust usor acru si consistenta uniforma.

Pentru ingrediente am postat cateva poze mai vechi.

TIPS-URI

1

Pentru o salata cu consistenta egala de ingrediente va recomand sa pastrati urmatoarea proportie: carne o parte/ jumatate cantitate cartofi/ jumatate cantitate de legume.

2

Amestecati toate ingredientele cu sare si piper, apoi adaugati maioneza.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata boeuf de Paste" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salata cu patrunjel - Tabouleh