Miso este o pasta obtinuta din boabe de soia fermentate si o ciuperca japoneza sau orez, ovaz etc, ce este folosita in supe sau sosuri. In functie de ingredientele folosite, durata si temperatura de fermentare, cantitatea de sare, varietate de ciuperca folosita si vasul in care se realizeaza fermentarea, miso poate fi alba, rosie sau mixta. Pentru aceasta reteta am folosit miso rosie care necesita o perioada de fermentare de pana la un an si are un gust mai intens si mai astringent.
Semintele de floarea soarelui se prajesc intr-o tigaie, fara ulei, 5 minute, apoi se adauga semintele de susan si se mai prajesc inca 1 minut.
Se fierb taiteii in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg si se clatesc sub jet de apa rece.
Intr-un bol, se amesteca, cu ajutorul unui tel, miso cu apa, zaharul brun, uleiul de susan, sosul de soia, 3 linguri ulei de masline si ghimbirul.
In restul de ulei, se soteaza ciupercile 5-6 minute, pana devin aurii.
Se acopera sparanghelul cu 3 linguri din mixul de miso obtinut anterior si sucul de lamaie si se gateste pe un gratar fierbinte, 8 minute, intorcandu-l pe toate partile.
Se scoate pe o farfurie si se taie in jumatati.
Restul din mixul de miso se amesteca cu taiteii, se adauga sparanghelul, ciupercile si ceapa verde si se amesteca.
Se presara semintele de floarea soarelui deasupra si se serveste salata la temperatura camerei sau rece.