Va propun o reteta de chiftelute simple si rapide de ton.
Le puteți servi ca aperitive, sau ca fel principal cu o salata verde sau orez.
Dar dacă am face un Bento?
Bentō este o gustare japoneză, portabilă, servită de obicei dintr-o cutie specială. Ea poate fi pregătită acasă sau cumpărată. Constă în general din orez, carne sau pește,zarzavaturi și murături.
Bento-urile vândute pentru a fi mâncate în tren se numesc ekiben.
În Japonia bentō-ul există din secolul al V-lea.
Primele bentō-uri au fost „chiftele” de orez luate în călătorii, la vânătoare sau la câmp, iar cutiile erau din tuburi de bambus, care aveau și o oarecare funcție antiseptică. Ulterior, s-au folosit cutii de lemn, iar actualmente se folosesc și cutii din material plastic.
Începând cu era Edo (1600-1868), s-au folosit și cutii tip sufertaș, lăcuite, numite jūbako pentru gustări bentō ceva mai elaborate. Se crede că termenul bentō a fost inventat de către Nobunaga Oda (1584-1632), care a numit astfel gustările împărțite soldaților.
(sursa; Wikipedia)
Începeți prin prepararea chiftelutelor de ton.
Scurgeti tonul. Maruntiti-l fin cu o furculita și amestecati-l cu cascavalul ras, patrunjelul, boia de ardei, piperul si 1 lingura faina.
Faceti bile mici si le treceti prin făina.
Într-un wok sau tigaie, se prajesc chiftelutele rapid in uleiul de masline.
Când sunt rumenite adaugati sosul de soia. Se agită și se amestecă din când în când pentru a fi bine colorate.
Ca tema de Bento va propun un om de zăpadă și un brad de cruditati colorat.
Fierbeti orezul- vezi aici.
Pentru a face omul de zapada, puneti cateva linguri de orez in film alimentar.
Închideți cu grijă filmul și formati o bila rotundă.
Puteți utiliza, de asemenea forme de silicon - rotunde sau alte forme (eu am făcut 2 ursuleti).
Tăiati în fâșii, morcovul, castravetele si avocadul.
Adăugați sare și stropiti cu suc de lamaie sau cu un pic de vinaigrette.
Începem să pregătim Bento-ul.
Așezați omul de zăpadă și decorati-l.
Completati cu legume crude și faceti-i bratul din chiftelute de ton.
In al 2-lea compartiment am facut bradul din avocado si castravete. Decorati bradul, asezati cei 2 ursuleti si completati cu cruditati si chiftelute.
Puteți asezona orezul cu sos de soia.
Pofta Buna !!!
1
Puteți asezona orezul cu sos de soia.