RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI

de Panacris in Prajituri, 6 Dec 2015 | 5732 vizualizari

 

Zmeișorii au cam strâmbat din nas când am tăiat-o, vizual nu le-a inspirat încredere, dar când au gustat, au zâmbit, și au zis: ”ne aduce aminte de-o prăjitură de sărbători ce am degustat-o mai demult în Maramureș” ;) Ei chiar așa, m-am inspirat de la minunata Anca Roman, http://ilyanda.blogspot.ro/, care culmea e din Oradea ;)  http://www.bucataras.ro/retete/rulada-cu-crema-caramel-nuca-si-cafea-56197.html Multumesc Anca pentru inspirație ;)

 

INGREDIENTE

  • PENTRU FOAIA DE RULADĂ:
  • Ouă 7 bucăți,
  • Oțet 1 linguriță,
  • Zahăr tos 7 linguri,
  • Făină albă din grâu 000 7 linguri,
  • Pudră de cacao 3 linguri,
  • PENTRU CREMĂ:
  • Zahăr tos 5 linguri,
  • Unt 250 grame,
  • Nucă tocată 160 g,
  • Gălbenuș de ou 2 bucăți,
  • Dulceață din gutui 150 g.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI:

PENTRU FOAIA DE RULADĂ:

Albușurile se mixează energic cu un praf de sare și oțetul. Apoi se adaugă zahărul tos, amestecându-se energic până ce se obține o bezea fermă. Se adaugă gălbenușurile, amestecându-se ușor. Apoi se adaugă făina amestecându-se ușor, până ce se înglobează în aluat.

Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă cu ajutorul unui poș sau linguri diverse forme, apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 5 minute. În compoziția rămasă se adaugă pudra de cacao, apoi se amestecă ușor până ce se obține un aluat colorat uniform, apoi aluatul de cacao se toarnă peste formele coapte,  se nivelează și se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 230 grade. După ce s-a copt, se scoate rulada pe un prosop de bucătărie, se scoate ușor foaia de pergament,  apoi se întoarce blatul pe un prosop de bucătărie umezit, se rulează fierbinte și se lasă la răcorit cca. 20 de minute.

PENTRU CREMĂ:

Într-un vas cu fundul gros se pun la topit 3 linguri de zahăr, la foc mic. Gălbenușurile se amestecă energic într-un castron cu 2 linguri de zahăr. După ce zahărul topit a prins culoarea caramelului, se ia de pe foc, se adaugă nucile tocate și se amestecă până ce se înglobează în zahărul caramel. Se adaugă untul și se pune din nou la foc mic, ca să se înglobeze bine untul, la final se adaugă gălbenușurile amestecate cu zahărul, fierbându-se la foc mic, până se îngroașe crema. Se lasă la răcorit cca. 25 de minute. După ce s-a răcit rulada și crema se începe ansamblarea. Se unge foaia cu un strat generos de dulceață din gutui, apoi se adaugă crema, se întinde cu lama unui cuțit ca să se uniformizeze. Se rulează strâns foaia, se înfoliază cu folie alimentară, se leagă strâns la capete, apoi se pune la rece până a doua zi. Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

daniastefania 1

07.12.2015, 22:28

Arata nemaipomenit! Cred ca e tare buna!

Panacris 1

08.12.2015, 07:35

Ritaaa

Panacris 1

08.12.2015, 07:36

Mulțumesc pentru aprecieri dragi Bucătărași!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Piept de porc in saramura, la borcan - reteta simpla, fara fierbere

de vasimur 4

ieri la 19:05

Tiramisu cu pișcoturi de casă - Desertul care te cucerește prin gust și aromă

pe 03.01 la 10:46

Orez cu lapte - Rețeta delicioasă pentru desertul copilăriei

pe 03.01 la 10:38

Pișcoturi de casă - Rețeta simplă și ușoară

pe 03.01 la 10:32

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Deliciu "Ciocolată şi căpşuni"