Azi va propun o reteta usoara, de vara, de rosii si dovlecei umpluti cu orez aromatizat cu tot felul de ierburi. Gemista sau Yemista este o reteta greceasca de rosii si alte legume umplute ( gemista asta inseamna - "umplut cu") coapte pana devin moi, suculente si usor rumenite.
Spala bine rosiile, ceapa, dovleceii si verdeturile.
Taie cate un capac la fiecare rosie si cu o lingurita scoate pulpa, avand grija sa nu se gaureasca.
Taie dovleceii in doua bucati si pregateste-i exact ca pe rosii: taie un capacel, apoi scoate o parte din pulpa, cu grija. Pune deoparte intr-un bol pulpa de la rosii si dovlecei, pentru ca o vei folosi la umplutura.
Aranjeaza rosiile si dovleceii intr-o tava.
In continuare, pune ceapa la calit in putin ulei de masline si cand devine translucida adauga orezul. Intre timp taie cubulete pulpa de la rosii si dovlecei si pune peste orez. Amesteca de fiecare data.
Adauga sarea, piperul, patrunjelul si celelalte plante aromatice si completeaza cu o ceasca de apa. Lasa la fiert pana se absoarbe tot lichidul, apoi da cratita la o parte de pe foc.
Umple fiecare rosie si dovlecel cu orez, avand grija sa lasi putin spatiu, pentru ca orezul se umfla la fiert, adauga putina pulpa de rosii si un varf de cutit de zahar in fiecare rosie/dovlecel si pune-i capacul.
Poti adauga in tava si cartofi taiati cubulete sau fasii, printre legumele umplute. Mai pune in tava o ceasca de suc de rosii, ulei de masline, apa sau supa de legume si condimenteaza cu sare, piper si ce aromatice doresti. Imaginatia ta e limita pentru aceasta minunatie. :) Apoi pune la cuptor tava pentru o ora.
Pofta buna va doresc!