Printre conservele de rosii pe care le pregatim an de an se numara si aceasta reteta de rosii cu zarzavat pentru ciorbe.
Foarte utile pentru mai tarziu. Nu mai este nevoie sa curatam alte legume pentru a le adauga in ciorbe. Doar desfacem borcanul si punem 3-4 linguri din el.
Se spala bine toate legumele impreuna cu verdeata. Rosiile se oparesc in apa clocotita cu putina sare, apoi se scurg si se decojesc. Se taie in cuburi mici, dupa ce li se indeparteaza cotoarele.
Toate radacinoasele se curata si se dau pe razatoare, iar verdeata se toaca marunt. Apoi se amesteca cu sarea si se adauga rosiile tocate. Se lasa totul la odihnit 10-15 minute, apoi se scurge lichidul si se indeasa legumele in borcanele sterilizate. Se completeaza cu lichidul scurs, apoi se inchid bine borcanele.
Borcanele cu rosii si zarzavaturi pentru ciorbe se pun in cratițe largi, la baza carora se asaza 1-2 stergare. Se toarna apa in cratite pana aproape de filetul borcanelor. Apoi se fierb borcanele pentru 50-60 de minute, de la primul clocot al apei.
Dupa stingerea focului, se lasa borcanele in apa pana cand se vor raci complet. Se eticheteaza si se trec in camara.
1
Lichidul scurs si ramas se pune in sticle la frigider si se folo0seste la diferite retete de ciorba;
2
Cantitatea legumelor o poate ajusta fiecare dupa propriul gust.