Risotto este un preparat rafinat cu specific italian, servit cu carne, peste sau legume, pentru pregatirea caruia este necesara respectarea catorva reguli de baza. Alegerea orezului este extrem de importanta: pentru un risotto ca la carte se recomanda orezul cu bobul rotund, cel mai popular fiind orezul de tip Arborio - cu un nucleu bogat in amidon care permite bobului de orez sa-si pastreze interiorul "al dente" in timp ce la suprafata se formeaza acea consistenta cremoasa si fina. Alte tipuri de orez care pot fi folosite la risotto: Carnaroli, Padano sau Vialone Nano. Metoda de preparare este diferita de clasicul pilaf cu care suntem obisnuiti: lichidul se adauga treptat peste orez, amestecand incet pana cand se incorporeaza in totalitate, iar pentru a obtine acea textura fina si cremoasa, la final se adauga unt si parmigiano ras.
Pregatim supa vegetala fie din legume fie din concentrat si o lasam sa fiarba la foc mic. Eu nu am avut suficiente legume la indemana si nici concentrat vegetal asa ca am folosit concentrat de pui, insa in aceasta reteta fiind vorba de un risotto fara carne - are un gust mai bun cu supa de legume facuta in casa. Taiem coditele de asparagus in rondele de aproximativ un centimetru grosime, pastrand varfurile intregi.
Intr-o tigaie antiaderenta, la foc mic, calim ceapa tocata marunt impreuna cu jumatate din cantitatea de unt. Cand ceapa devine transparenta, adaugam coditele de sparanghel taiate rondele si mai lasam la calit pentru inca aproximativ doua minute, dupa care adaugam orezul. Amestecam in continuare incet cu o lingura de lemn pana cand bobul de orez devine transparent, iar apoi adaugam vinul. Abia cand vinul este evaporat complet, incepem sa adaugam treptat supa. Este foarte important ca supa sa fie fierbinte, cel mai practic este sa o lasam pe aragaz, la foc foarte mic pe un ochi separat. Supa se adauga in cantitati mici cu ajutorul unui polonic, pana cand acopera in totalitate orezul si se amesteca pana cand se incorporeaza in totalitate - abia apoi se pune urmatorul polonic de supa. La jumatatea procesului (aproximativ 10 minute) adaugam si varfurile de asparagus si continuam sa fierbem, adaugand treptat supa pana cand aceasta a fost absorbita complet.
In final, luam tigaia de pe foc, adaugam untul si parmezanul ras si mai amestecam vreme de cateva minute. Se serveste fierbinte, alaturi de un pahar de vin alb sec.