Aveam de mult in minte intiparita aceasta mica aventura in bucatarie: realizarea unui risotto dulce pe baza de mar. Acum cateva zile, dupa alte cateva zile de adunat&definitivat idei de inlocuire a ingredientelor unui risotto clasic, m-am apucat de treaba, iar rezultatul cred ca este unul decent spre foarte bun.
Dupa ce am ales variantele finale de inlocuire am ajuns la urmatorul rezultat:
1. uleiul de masline devine miere;
2. ceapa devine mar;
3. supa de pui&legume devine suc de mere;
4. parmezanul devine ciocolata alba.
Tineti minte acest careu de asi :) . Fiindca este un desert, recomand o cantitate de orez mai scazuta per fiecare portie. Si recomand curaj in realizarea retetei: va va iesi 100% ;) .
Am curatat de coaja un mar (am folosit Royal Gala, un tip de mar mai dulce, asa ca recomand un mar mai dulce pentru aceasta reteta) si apoi l-am taiat in cubulete. Cu aceasta ocazie admirati si noul meu cutit japonez Global , adica, din punctul meu de vedere, cel mai adecvat pentru lumea profesionala.
Am pus la incalzit/mentinut cald sucul de mere, precum punem supa de pui sau de legume sau de vita sau de peste pentru un risotto clasic.
Si apoi am inceput munca propriu-zisa: am inceput sa sotez marul taiat cubulete mici in miere, apoi am adaugat orezul, amestecand pana cand fiecare bob a devenit sticlos.
Apoi, putin cate putin, am adaugat peste orezul mieros (tare frumos suna ) cate un polonic de suc cald de mere. Aici am o observatie de facut: as vrea sa folositi 1,5 litri de suc de mere pentru 100 de grame de orez, am observat ca bobul de orez are nevoie de mai mult suc de mere decat de supa de pui&etc pentru a se fierbe.
A urmat apoi adaugarea unei lingurite de extract de vanilie, dar si a uneia de zahar brun.
Cand am ajuns la final, adica orezul aproape fiert (98%), am adaugat cubuletele de ciocolata alba (precum am pune parmezanul la final), untul, am mai amestecat putin, am pus capacul, am mai asteptat cam 80-90 secunde si minunea s-a intamplat: ciocolata alba a legat si mai bine cremozitatea sosului.
Am servit la final alaturi de cateva feliute de mar si am ras si putina ciocolata alba pe deasupra.
Consider ca experimentul a fost unul reusit: gustul de dulce a fost dat in principal de zaharul brun si de ciocolata alba, dar si zaharul natural din mar, iar marul a dat ca gust principal acrisorul. Iar cremozitatea creata de ciocolata alba m-a dat pe spate, pur si simplu.
Incercati aceasta reteta pentru un desert fin, dulce-acrisor din plin, inedit, curajos si castigator . Si sper si sunt curios sa vad cat mai multe replici pe bucataras.ro ale acestui preparat, fiindca am verificat: nu exista risotto cu mar pe site, si sa tot fie cateva zeci de mii de retete publicate :)).
Va doresc numai bine!
1
atentie la sucul de mere, trebuie o cantitate mai mare decat ati folosi supa de pui
2
tipul de mar folosit trebuie sa fie mai dulce, nu acrisor.