o reteta foarte la moda in Italia, usor de preparat si gustoasa, servita ca primi piatti, adica cum ar veni la noi felul 1.
ingredientele sunt pt 4 persoane, eu am facut doar pt doua.
Mai intai se taie ceapa foarte marunt si se caleste in ulei la foc foarte mic pana devine transparenta, cam 10 min.
Se adauga orezul apoi si se amesteca bine, se pune un polonic de supa si se continua calirea inca 5 min.
Se adauga apoi rosiile intregi, se maruntesc ele in timpul fierberii( adaugati si un praf de zahar pt a taia din aciditate).Tot acum daca doriti adaugati si pasta de rosii.
Se continua fierberea adaugandu-se doar cate un polonic de supa, pe rand, cand acesta se evapora , pt a nu se arde orezul.
Totul se face la foc mic.
Cand e spre sfarsit se adauga si busuiocul maruntit.( cateva frunze) si dupa gust sare si eventual putin piper.
Se opreste focul. se pune apoi untul si se amesteca bine , apoi se adauga parmigiano si se amesteca.
Aveti grija inainte sa opriti focul, lasati orezul mai moale, adaugati supa sa fie cam asa ca o supra crema, ca de la parmigiano o sa se ingroasa si sa nu iasa prea uscat.
Risotto se serveste cald , acompaniat de un vin alb, demisec.
Pofta buna!
1
timpul de fierbre depinde de cat de facut va place orezul...risotto se face de obicei al dente, dar fiecare cu gustul lui...in medie cam 40 min necesita aceasta reteta.
2
focul trebuie sa fie mic iar supa adaugata cate un polonic o data, pana la fierberea totala