La multi ani, finu !
La multi ani, nasu !
La multi ani tuturor sarbatoritilor de Sf. Gheorghe !
Pentru Reteta de tort de Sf.Gheorghe sunt necesare urmatoarele ingrediente: oua, zahar, faina, nuca, ciocolata.
Iata cum se prepara Reteta de tort de Sf.Gheorghe
Blat : Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul cca 2 min, apoi am incorporat galbenusurile in bezea, amestecand cu miscari lente de jos in sus. La final am incorporat faina si nuca macinata, amestecand tot cu miscari lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu ulei si am pus compozitia in forma. Am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 40 min sau pana se desprinde de marginea formei si trece testul scobitorii. Am lasat blatul sa se raceasca bine pana a doua zi.
Sirop : N-am vrut sa fac un sirop clasic asa ca am luat borcanul cu peltea, am pus cateva lingurite intr-o cana si am diluat cu apa, gata siropul.
Sos de zmeura : Zmeura congelata impreuna cu zaharul le-am pus intr-o craticioara si le-am pus la fiert, sa dea in 2-3 clocote, apoi am lasat sa se raceasca.
Crema de unt cu fondant : Untul la temperatura camerei l-am mixat bine pana a devenit spumos. Separat am pus pe baie de abur fondantul sa se incalzeasca. Apoi am luat cate putin fondant ( l-am lasat cateva minute sa se tempereze, sa nu fie foarte fierbinte si sa topeasca untul) si l-am incorporat in untul moale, am procedat asa pana am terminat tot fondantul de incorporat. Am lasat crema sa stea la temperatura camerei.
Crema de ciocolata neagra : Am facut-o seara cand am facut si blatu, ca sa stea la frigider peste noapte. Intr-un castron de inox am pus ciocolata si smantana pentru frisca, am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida, smantana nu trebuie sa atinga punctul de fierbere. Am lasat cca 30 min sa se mai raceasca crema, apoi am bagat castronul la frigider pana a doua zi. A doua zi am scos din frigider si am mixat cateva min pana am obtinut o crema spumoasa.
Asamblare : Blatul racit bine l-am sectionat in 3 parti, am asezat prima parte pe un platou si am insiropat bine, am asezat crema de unt in centru si am intins-o intr-un cerc, pe langa cercul de crema de unt am facut un cerc de sos de zmeura, apoi am intins crema de ciocolata si am asezat a doua parte de blat pe care am insiropat-o bine. Peste blat am pus in mijloc crema de cicolata negra si am intins un cerc, in jurul cercului am intins sos de zmeura si apoi crema de unt, peste care am pus ultimul blat insiropat. Am imbracat tortul cu crema de ciocolata, am decorat cu crema de unt si ciocolata topita.
Vezi si reteta de Tort Amandina.