Astazi va prezint Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari.
Sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, lapte, drojdie, oua, jumari, untura, chimen.
Iata cum se prepara Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari
Pentru inceput intr-un bol se amesteca laptele caldut, zaharul si drojdia care se lasa putin ( 5 minute) sa se odihneasca.
Intre timp se cerne faina.
Dupa ce drojdia a inceput sa dospeasca, se toarna intr-un castron peste care se sparg 2 oua , sarea si faina cernuta care se amesteca bine cu mana framantand pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe mana.
Aluatul asa framantat se pune la dospit la loc cald aproximativ 30 de minute pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp ne ocupam de pasta cu care vom unge aluatul si anume se amesteca jumarile macinate cu untura, piper si se mai adauga putina sare.
Cand aluatul a dospit se intinde pe masa, se unge cu pasta de jumari pe care o intindem uniform cu un cutit pe toata foaia dupa care impaturim aluatul sub forma urmatoare: se aduc marginile din stanga si din dreapta spre mijloc, apoi pe cele de sus si jos si se formeaza un patrat.
Se lasa aluatul la odihnit 15 minute, apoi se repeta operatiunea de a intinde aluatul, uns cu pasta si din nou impaturit pana la terminarea pastei de uns de cate ori este necesar respectand acelasi procedeu.
La final se intinde aluatul de cca 1 cm grosime , se taie cu un pahar potrivit, se ung cu oul ramas si batut bine peste care se presara chimen. Se mai lasa sa dospeasca in tava 20 de minute dupa care se coc pana au vatra, aproximativ 10 minute la 180 grade . dupa care se reduce la 160 grade inca 20 minute.
Vezi si reteta de Pogaci cu jumari.
1
daca se doreste sau nu va place chimenul, se poate inlocui cu cascaval sau branza telemea