O reteta tipic portugheza care trebuie gatita cu rabdare si grija sa iasa un orez plin de arome si o textura nici prea seaca nici unsuroasa. Dar merita incercata!
Ingredientele pentru Reteta de orez cu rata: carne rata, legume, bacon, orez.
Iata cum se prepara Reteta de orez cu rata
Rata se curata si se portioneaza in bucati potrivite; Calim ceapa tocata marunt, morcovul cubulete mici cu ulei de masline si o foaie de dafin, ardei iute; punem usturoi cu boia, apoi adaugam bucatile de carne. Amestecam bine si le rumenim usor, adaugam apa fierbinte pana acopera carnea. Lasam sa se fiarba foarte bine carnea (cca 1,5 h). Carnea trebuie sa se desfaca usor de pe oase.
-Scoatem carnea si o desfacem in bucatele, fara oase. Nu aruncam oasele, nici pielea. O sa continuam sa fierbem supa cu oasele si pielea, adaugand apa si o bucata de carnat afumat impreuna cu bacon afumat. Lasam sa fiarba pana pregatim orezul.
In alta cratita ne punem sa facem orezul. Pentru cantitatea de carne, eu am folosit 3 cani de orez cu bob rotund. Tocam marunt o ceapa, carnat afumat si bacon afumat cubulete foarte micute.
Punem in cratita ulei de masline si calim ceapa, afumaturile si apoi 3-4 catei de usturoi; calim bine si adaugam orezul, mai calim putin toate impreuna si adaugam treptat din supa care se strecoara; adaugam treptat pe masura ce orezul se fierbe, trebuie sa fie fiert si sa nu fie lipicios, dar suficient de cremos. Gustam de condimente.
Intr-un vas termorezistent, asezam jumate din cantitatea de orez, presaram carnea si punem a doua parte de orez deasupra. Carnatul si baconul care au fost fierte in supa se taie felii si se asaza deasupra.
Dam la cuptor preincalzit pentru aprox. 10 min.
Vezi si Reteta de rata pe varza acra.