Raciturile sunt specialitatea sotului meu Adrian. Anul acesta l-am ajutat si eu si am prins experienta.
Picioarele de porc se parlesc un pic, daca mai au fire de par. Se taie copita de la picior si se taie in doua pe lungime.Ciolanul afumat si piciorusele se pun la fiert intr-o oala de 15 l ,se adauga apa si se lasa la foc potrivit 3 ore.In timp ce fierbe carnea, se ia spuma de deasupra ori de cate ori este cazul.
Cand nivelul apei a scazut la jumatate si carnea se desprinde de pe oase inseamna ca este gata.Scoatem carnea din oala si curatam usturoiul,il pisam si-l adaugam in oala impreuna cu sare dupa gust si se mai lasa putin la fiert.
Zeama se strecoara ca sa nu ramana usturoi sau oase mai mici si se lasa deoparte.Intre timp, din carnea care s-a mai racit un pic se aleg bucatile de carne, sorici, zgarciuri si se distribuie bucatile de carne in farfurii .
Peste fiecare farfurie cu carne se toarna cate un polonic din zeama strecurata si se pun intr-un loc racoros si se lasa sa se inchege.Se serveste rece, de aici si numele de racituri.Pofta buna.
1
oala nu se acopera in timp ce fierbe
2
eu nu folosesc, dar daca pui si plicuri de gelatina, acestea se adauga in apa conform instructiunilor de pe pachet, dupa ce carnea a fost scoasa din oala