Astazi am o reteta de "racitura" adusa direct de la mama de acasa - mie imi place si o consider foarte potrivita nu numai pentru ocazii, ci si cu ocazia venirii caldurilor. Doar de-aia o cheama "racitura"!
Se pârlesc aripile de curcan la flacara aragazului (sa se ia penele de pe ele, daca nu sunt bine jumulite)... Se spala si curata toate ingredientele, se pun intr-o oala si se toarna apa cât sa le acopere. Se adauga sare, se lasa la fiert pâna când apa scade la jumatate. Se scot ingredientele, iar carnea se curata de pe oase. Separat se face un mujdei de usturoi, care se adauga in zeama dupa ce aceasta s-a racit. Se adauga si praful de gelatina si se mai lasa un timp, ca sa se dizolve (cca 30 de minute). Apoi se amesteca zeama si se strecoara printr-o strecuratoare mare, in care ati pus si un tifon; se strecoara de trei-patru ori, sau chiar de mai multe, ca sa fie cât mai limpede. Separat se fierb ouale, tari, apoi se curata si se taie felii. Se pregatesc vasele: 6 castronele rotunde mici (precum cele de inghetata) sau 4 mai mari, cât cele de supa. Pe fundul cupelor se pune o felie de ou, o felie de morcov, una de telina, se asaza carnea, fâsii, impartita in mod egal la toate castroanele. Se toarna zeama incet peste ele, se acopera cu o folie (celofan) si se dau castronelele la frigider. Se poate servi si cu hrean.