Aluat
Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea.
Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe.
Se lasă la răcit.
Se adaugă ouăle, unul câte unul.
Din aluat de formează biluţe (cam de mărimea unei nuci).
Eu le formez în două moduri, depinde de chef...
1. Pun aluatul într-o pungă rezistentă, tai un colţ şi fac grămăjoare de aluat (în tavă pe hârtie de copt), cu mici distanţe între ele; după care modelez (cu mâinile unse cu ulei) fiecare bucăţică de aluat în formă de sferă, sau
2. Modelez biluţele direct cu mâna unsă cu ulei şi le aşez în tavă pe hârtie de copt.
De data aceasta am ales varianta a 2-a.
Se încălzeşte cuptorul.
Se coc la foc potrivit timp de 30-40 minute.
Atenţie! Nu se deschide uşa cuptorului în primele 15-20 minute!!!
După ce s-au răcit se taie biluţele (însă nu până la capăt) pentru a fi umplute cu cremă.
Crema
Se mixează ouăle, laptele, zahărul, făina şi un vârf de linguriţă de sare.
Se prepară crema pe bain-marie sau la foc mic amestecând continuu până ajunge la consistenţa smântânii.
Se adaugă untul şi esenţa de vanilie.
După ce s-a răcit se adaugă frişca bătută spumă.
Se pune crema într-o pungă (sau diferite ustensile de pariserie), se taie un colţ şi se umplu biluţele.
Sos de ciocolată
Se topeşte ciocolata.
Eu am folosit 100 g ciocolată cu lapte şi alune şi 50 g ciocolată neagră. Am topit-o în cuptorul cu microunde, câteva minuţele. Verificaţi des ciocolata, se poate încălzi prea tare şi se poate "tăia" cât timp stă în cuptorul cu microunde.
După ce s-a topit, se adaugă câte puţin frişca lichidă (nebătută). După primele picături de frişcă, ciocolata "se strânge", iar pe măsură ce se adaugă restul de frişcă se formează sosul de ciocolată; la final se adaugă laptele.
Se aşează biluţele cu cremă într-un platou şi se stropesc cu sosul de ciocolată.
În momentul servirii, se montează desertul... câteva biluţe alături de 2-3 cupe de îngheţată. Gataaa!!!
Poftă bună!