Profiterol & Îngheţată de fistic

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 22 Iun 2012 | 4933 vizualizari

 

INGREDIENTE

Aluat
  • 6 ouă;
  • 2 căni apă;
  • 2 căni făină;
  • 125 g unt;
  • sare.
Crema
  • 500 mL lapte;
  • 4-5 linguri făină;
  • 3 ouă;
  • 75 g unt;
  • 4 lg zahăr;
  • frişcă bătută (cam din 200 mL);
  • 20 mL esenţă de vanilie;
  • sare.
Sos de ciocolată
  • 150 g ciocolată;
  • 200 mL frişcă lichidă;
  • 50 mL lapte.
Decor
  • Îngheţată (eu am avut de fistic, însă se potriveşte perfect şi cea de vanilie);
  • Fistic, alune.
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Profiterol & Îngheţată de fistic:

Aluat

Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea. 

Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe. 

Se lasă la răcit.  

Se adaugă ouăle, unul câte unul. 

Din aluat de formează biluţe (cam de mărimea unei nuci). 

Eu le formez în două moduri, depinde de chef...

1. Pun aluatul într-o pungă rezistentă, tai un colţ şi fac grămăjoare de aluat (în tavă pe hârtie de copt), cu mici distanţe între ele; după care modelez (cu mâinile unse cu ulei) fiecare bucăţică de aluat în formă de sferă, sau

2. Modelez biluţele direct cu mâna unsă cu ulei şi le aşez în tavă pe hârtie de copt.

De data aceasta am ales varianta a 2-a.

Se încălzeşte cuptorul.

Se coc la foc potrivit timp de 30-40 minute. 

Atenţie! Nu se deschide uşa cuptorului în primele 15-20 minute!!!

După ce s-au răcit se taie biluţele (însă nu până la capăt) pentru a fi umplute cu cremă. 

Crema

Se mixează ouăle, laptele, zahărul, făina şi un vârf de linguriţă de sare. 

Se prepară crema pe bain-marie sau la foc mic amestecând continuu până ajunge la consistenţa smântânii. 

Se adaugă untul şi esenţa de vanilie.

După ce s-a răcit se adaugă frişca bătută spumă.

Se pune crema într-o pungă (sau diferite ustensile de pariserie), se taie un colţ şi se umplu biluţele. 

Sos de ciocolată

Se topeşte ciocolata.

Eu am folosit 100 g ciocolată cu lapte şi alune şi 50 g ciocolată neagră. Am topit-o în cuptorul cu microunde, câteva minuţele. Verificaţi des ciocolata, se poate încălzi prea tare şi se poate "tăia" cât timp stă în cuptorul cu microunde. 

După ce s-a topit, se adaugă câte puţin frişca lichidă (nebătută). După primele picături de frişcă, ciocolata "se strânge", iar pe măsură ce se adaugă restul de frişcă se formează sosul de ciocolată; la final se adaugă laptele.

Se aşează biluţele cu cremă într-un platou şi se stropesc cu sosul de ciocolată.

În momentul servirii, se montează desertul... câteva biluţe alături de 2-3 cupe de îngheţată. Gataaa!!!

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Profiterol & Îngheţată de fistic" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Sim0na 1

23.06.2012, 23:14

N-as refuza o portie!!

Mihaela11_jo 1

24.06.2012, 00:23

Mmmmmmmmmmmmmmmm ce delicatesa

elucubratiiculinare 1

24.06.2012, 09:20

nu refuz un asa desert

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Profiterol cu Crema de vanilie si Topping de ciocolata