Covrigii bavarezi, cunoscuti si sub numele de pretzels, sunt foarte gustosi si au o savoare aparte, fiind facuti cu aluat oparit in solutie de bicarbonat. Sunt crocanti la exterior si au un miez pufos.
Pentru a pregati Pretzels - Reteta simpla de covrigi bavarezi, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: faina, apa, unt, bicarbonat si sare grunjoasa.
Cum se prepara Pretzels - Reteta renumita de covrigi bavarezi:
Dizolva drojdia uscata si zaharul in 100 ml apa calduta si lasa sa stea 5-10 minute pana cand se formeaza o spuma la suprafata.
Daca folosesti drojdie proaspata, faramiteaz-o si dizolv-o direct in apa calduta cu zahar.
Intr-un bol mare, cerne faina si adauga un praf de sare intr-o margine a vasului.
Adauga drojdia activata, restul de apa calduta si untul topit.
Framanta aluatul timp de aproximativ 10 minute, pana devine neted si elastic.
Acopera bolul cu un prosop curat sau folie alimentara si lasa aluatul la dospit intr-un loc cald, timp de 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul a dospit, imparte-l in 8-10 bucati egale.
Ruleaza fiecare bucata de aluat intr-un snur lung de aproximativ 40-50 cm, cu capetele mai subtiri decat mijlocul.
Formeaza covrigii rasucind snurul de aluat in forma de U, apoi incrucisand capetele si apasandu-le pe baza buclei.
Intr-o oala mare, pune apa la fiert si las-o sa clocoteasca.
Adauga bicarbonatul de sodiu si amesteca bine.
Opareste fiecare covrig in solutia de bicarbonat pentru aproximativ 30 de secunde. Acest pas este esential pentru a obtine crusta maronie specifica si textura covrigilor bavarezi.
Scoate covrigii cu o spatula cu gauri si asaza-i pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Preincalzeste cuptorul la 220°C.
Presara sare grunjoasa peste covrigi, daca doresti.
Coace covrigii timp de 12-15 minute, pana devin aurii si crocanti la exterior.
Scoate covrigii din cuptor si lasa-i sa se raceasca putin inainte de a-i servi.
Incearca si reteta de Covrigi polonezi sau reteta de Covrigi turcesti cu susan.
Iti recomandam si reteta de Covrigi cu mac, foarte pufosi si buni.