Este o prajitura foarte aromata si-i buna tare servita rece a doua zi, daca exista rabdare!
Mai intai ardem 6 linguri de zahar intr-un vas si il turnam imediat intr-o tava(a mea a avut 24/36 cm), in care coacem prajitura.
Rotim tava usor pentru ca zaharul ars sa-i imbrace uniform tot fundul, apoi lasam sa se raceasca.
Acum depinde fiecare ce tava foloseste, probabil se poate arde zaharul direct in tava pentru a nu mai utiliza si alt vas, eu am preferat asa.
Pentru blat: punem untul la topit pe foc moale impreuna cu uleiul.
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul batand energic cu telul, galbenusurile unul cate unul, dupa care incorporam untul topit si putin racit.
Amestecam cu telul circular si omogenizam apoi incepem sa punem faina amestecata cu praful de copt. La final punem coaja de lamaie si esenta.
Ungem tava, peste zaharul ars, cu unt, asezam miezul de nuca taiat in sferturi sau chiar si jumatati si prunele deasupra tot jumatati cu partea interioara in jos.
Presaram putina scortisoara si rasturnam compozitia de blat peste ingredientele din tava.
Nivelam cu dosul unei linguri si dam la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade, dar facem si testul cu scobitoarea.
Dupa ce se coace rasturnam prajitura imediat pe un platou sau fund de lemn, pentru a nu se intari siropul de zahar ars in tava si astfel nu s-ar mai desprinde bine.
Sa nu va speriati ca pe alocuri mai ramane nuca lipita de tava, dar se desprinde usor cu ajutorul unei lame de cutit, sau cu o lingurita.
Este foarte buna, iar siropul de zahar ars se imbiba putin in blat cand este rasturnata.
1
Prunele trebuie sa fie mai tari nu chiar coapte pentru a nu se inmuia prea rau in timpul coacerii
2
Se pot inlocui prunele si cu alte fructe:nectarine, piersici, caise.