Prajitura Greta Garbo/Zserbo

de T I M E A in Prajituri, 4 Mai 2013 | 22250 vizualizari

 

E cea mai veche prajitura pe care o stiu. Mama mea e specialista nr 1. cand vine vorba de Greta Garbo. Am crescut cu aceasta prajitura, era nelipsita de la orice sarbatoare. Sincera sa fiu chiar ma saturasem de ea pana peste cap :)). Dar iata ca acum am facut-o si eu, tot pt. o zi de sarbatoare. E drept ca a mamei mele arata mai bine desi nu inteleg de ce pentru ca, cu toata modestia, o cam intrec la dulciuri in ultimul timp :)). Dar va garantez ca e foarte buna prajitura copiliriei mele.

 

INGREDIENTE

  • 200 gr untura sau unt sau margaina ( eu nu am avut untura :( )
  • 150 gr zahar
  • 2 oua
  • 4 linguri smantana grasa
  • 3 linguri lapte
  • 1 plic drojdie uscata (7 gr)
  • 600 gr faina
  • Umplutura:
  • 300 gr nuca (eu am pus mai putin dar puteam pune mai mult :)
  • 150 gr zahar
  • 1 borcan gem de caise
  • Glazura:
  • 160 gr zahar pudra
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa fierbinte
  • bombonele colorate pentru ornat
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Greta Garbo/Zserbo:

Drojdia o punem la dospit intr-o canita cu cele 3 linguri de lapte caldut si o lingurita de zahar.

Intr-un bol frecam bine untul (sau margarina sau untura) cu zaharul.

Adaugam apoi smantana, ouale si drojdia dspita si amestecam.

Incorporam treptat faina si cand capata consistenta o rasturnam pe plansa de lucru tapetata cu faina si framantam pana incorporam restul de faina.

Lasam aluatul pe masa de lucru aprox 30 minute.

Nuca macinata o amestecam cu zaharul.

Aluatul rezultat il impartim in trei parti egale.

Intindem prima foaie pe masa tapetata cu faina. Presaram si deasupra aluatului faina pt. a nu se lipi de sucitor.

Asezam prima foaie intr-o tava tapetata cu faina ( puteti pune si hartie de copt, dar nu e neaparat pt ca nu se lipeste) si taiem cu un cutit surplusul. Peste foaie intindem jumatate din borcanul de gem. Iar peste gem presaram jumatate din cantitatea de nuca cu zahar. 

Intindem apoi a doua foaie o asezam peste nuca si procedam la fel: o ungem cu restul de gem si presaram restul de nuca. Deasupra punem ultima foaie pe care o intapam din loc in loc cu furculita.

Dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 35 minute, pana se rumeneste usor deasupra.

Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.

Pentru glazura: amestecam zaharul pudra cu cacaoa apoi adaugam cele doua linguri de ulei si treptat apa fierbinte. Amestecam bine, bine cu lingura, dupa care ungem prajitura cu glazura.

Ornam cu bombonele colorate.

Prajitura nu trebuie tinuta la frigider.

TIPS-URI

1

Puteti folosi orice gem va place

2

Cu untura foile sunt mai fragede

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Greta Garbo/Zserbo" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (40)

T I M E A 1

04.05.2013, 23:51

Multumesc Dia , putea sa creasca un pic mai mult ca a mamei, dar stiu unde am gresit

babi5 1

05.05.2013, 18:00

Am si eu reteta ..

T I M E A 1

05.05.2013, 19:17

Babi

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prăjitură cu gem și nucă - rețetă de post