Prăjitura Greta Garbo reinventată

de Panacris in Prajituri, 24 Sep 2013 | 16077 vizualizari

 

O prăjitură minunată, ce stătea cuminte în lista de favorite, inspirată de Toamna07 și Miremic, originală din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Bineînțeles că am pus amprenta Panacris. ;)

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru foi:
  • făină albă de grâu 500 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 200 g,
  • ouă 2 bucăți,
  • smântână Napolact 15% grăsime 250 g,
  • zahăr pudră 100 g,
  • drojdie uscată Dr. Oetker 1 plic,
  • sare iodată un vârf de cuțit,
  • coajă rasă de la 1 lămâie,
  • opțional ulei de nuci cca. 25 ml.
  • Umplutura:
  • Dulceață de caise 300 g,
  • dulceață de afine 200 g,
  • nuci măcinate 200 g,
  • mac măcinat 200 g,
  • zahăr tos 200 g
  • Glazura:
  • ciocolată cu mentă 100 g,
  • ciocolată cu alune 100 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 50 g.
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitura Greta Garbo reinventată:

Bineînțeles că m-am folosit de Maricica ;) În cuva mașinii de frământat, se pune untul topit, făina cernută, zahărul tos, ouăle bătute, coaja de lămâie, sarea, drojdia și smântâna, apoi se pornește mașina la programul de frământare (cca. 90 de minute frământare plus dospit;) Se mai ajută cu puțină făină sau ulei de nuci, dacă aluatul nu se ”adună” în primele 30 de minute.

Între timp se pregătește umplutura. Cele două feluri de dulcețuri se amestecă cu nuca, macul măcinate, plus adaosul de zahăr tos. După ce au trecut cele 90 de minute, se împarte alatul pufos în patru părți egale, cca. 300 g fiecare parte. Se tapetează o tavă înaltă cu foaie de pergament, apoi se pune prima foaie, o parte de umplutură și tot așa până se termină, iar ultima foaie să fie curată. Se lasă tava la cald pentru cca. 20 de minute, apoi se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic cca. 45 de minute.

Pentru glazură, cele două ciocolăți se rup în bucățele, apoi se topesc în vasul special la BainMarie, se adaugă untul și se amestecă energic până ce se încorporează. Glazura obținută se toarnă peste prăjitura rece.

Se lasă la răcit cca. 2 ore sau până a doua zi, apoi porționăm după gustul fiecăruia. Spor la treabă și poftă bună! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitura Greta Garbo reinventată" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Batoane cu nuci si scortisoara