Prajitura asta racoritoare e pentru Cleme ;) cu dedicatie!
Pentru blat:
Pentru crema de vanilie:
Pentru ornat:
Pentru inceput separam albusurile de galbenusuri.
Se bate intai spuma de albusuri, mixandu-le cu praful de sare.
Intr-un bol separat mixam galbenusurile cu zaharul, untul si praful de copt pana se omogenizeaza.
Adaugam rand pe rand cele 5 linguri de apa minerala, apoi incorporam alternand operatiile, spuma de albusuri si faina proaspat cernuta.
Preincalzim cuptorul la 180 grade.
Ungem tava cu ulei, o tapetam apoi cu faina si turnam amestecul in tava.
Zdrobim biscuitii si ii presaram peste blat, apoi din loc in loc asezam cele 250 gr. zmeura proaspata.
Dam tava la copt pana trece testul cu scobitoarea.
Dupa coacerea blatului, soatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca blatul.
Punem la fiert cca 800 ml lapte, adaugam dupa gust indulcitor si pastaia de vanilie taiata longitudinal.
Intr-un castronel diluam amidonul cu laptele ramas (200 ml).
Dupa ce laptele indulcit de p foc a atins punctul de fierbere, scoatem pastaia de vanilie,adaugam amidonul diluat si amestecam in continuu sa nu se formeze cocoloase si sa nu se prinda.
Cand crema a ajuns la consistenta unei budinci o luam de pe foc si o turnam asa fierbinte peste blatul copt din tava.
Adaugam apoi zmeura ramasa (500 grame).
Intr-o craticioara punem la fiert cca 500 ml apa rece, indulcitor Clio dupa gust.
Separat, intr-un bol golim continutul celor 4 plicuri de gelatina alimentara pentru tarte si esenta de vanilie. Adaugam apa rece, cca 250-300 ml, amestecam si turnam apoi gelatina diluata in fir subtire peste apa indulcita care clocoteste in craticioara.
Amestecam incontinuu, dupa ce s-a ingrosat gelatina o turnam fierbinte peste prajitura din tava, respectiv peste startul de zmeura proaspata.
Lasam prajitura deoparte pana se raceste, apoi o introducem pentru cel putin 1 ora la frigider.
Portionam si servim.
Pofta buna!