Aveam cateva pere prin frigider si nu stiam ce sa fac cu ele. M-am pus pe cautat o reteta rapida care sa contina pere si am gasit una pe placul meu la bucataras Pasiune pentru bucatarie (http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-pere-si-caramel-26052.html). Am facut cateva schimbari fata de reteta originala si a iesit o prajiturica foarte aromata!
Amestecam ouale intregi cu zaharul, la viteza mare timp de 3-5 minute pana ce ouale isi dubleaza volumul.
Topim untul la microunde si il adaugam (caldut, nu fierbinte) peste compozitia de oua. Amestecam totul foarte bine.
Punem praful de copt peste faina si cernem faina treptat, amestecand astfel incat sa nu avem cocoloase. Vom obtine o compozitie care nu va curge peste spatiul liber, daca dam cu degetul pe dosul lingurii (vedeti poza).
Tapetam o forma cu hartie de copt (a mea are diametrul de 21 cm) si turnam o parte din compozitie astfel incat sa putem avea o baza pentru fixarea perelor intregi.
Curatam de coaja perele, lasandu-le cu codita.
Punem perele din loc in loc in forma, pudram perele cu scortisoara si apoi completam cu restul de compozitie (cu ajutorul unei linguri).
Punem tava la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru aproximativ 45-60 minute pana ce trece testul scobitorii.
Scoateti din forma si indepartati cu grija hartia de copt.
Lasati sa se raceasca si portionati.
1
Daca nu aveti pere foarte coapte va recomand ca inainte de a le pune in aluat, sa le fierbeti cateva minute in apa cu putin zahar pentru a se muia putin.
2
Verificati cu scobitoarea partea din mijloc, nu doar marginile!
3
Partile de aluat de langa pere vor fi mai umede (asta nu inseamna ca vor fi crude)
4
Stropiti cu sos caramel sau sirop gros de fructe (eu am folosit caramel).