Sau... prajitura anti-melancolie. Am cautat ceva prajitura cu multa nuca si am gasit una care mi-a placut pe blogul Laurei Sava :prajitura Brath. Cand am citit reteta am zis ca gata o fac! (bineinteles ca am modificat-o , nu puteam eu altfel: la cantitati si nu numai : am pus cafea si-n blat, asa sa fie! crema mi s-a parut ca cere si ceva budinca sa nu fie asa untoasa, glazura am zis ca cere un picut de rom, etc.). Cred ca eu i-as zice prajitura anti melancolie si cred ca ar putea fi data ca medicament anti depresie:))
Multa nuca care are mult magneziu, un foarte bun ajutor al sistemului nervos, cafea cat sa invioreze si un lesinat de somn, si ciocolata cu rom sa ridice moralul. Deci eu o recomand cu multa caldura ca si anti-depresiv :)))
BLATUL:
Am batut cu mixerul galbenusurile cu zaharul, pana s-au facut crema. Separat am batut tot cu mixerul albusurile cu putina sare pana s-au facut spuma tare. Am incorporat incet galbenusurile in albusuri si apoi am adaugat restul ingredientelor, amestecand incet si apoi cu mixerul la viteza cea mai mica. Amestecul l-am turnat intr-o tava mare si nu inalta pe hartie de copt si l-am introdus in cuptor la foc mediu cam jumate de ora (pana e gata, fara sa fie ars , se testeaza cu scobitoarea: daca iese curata e gata). Apoi l-am rasturnat cu grija pe o tava si am desprins hartia de copt :tot cu grija:), si l-am lasat sa se raceasca bine.
CREMA:
Am preparat budinca de vanilie conform instructiunilor de pe plic dar cu 400 ml lapte, nu 500, iar cand am amestecat praful de budinca cu zaharul si laptele rece am amestecat acolo si 2 galbenusuri de ou. Am pus budinca la racit.
Untul foarte moale (l-am scos la temperatura camerei cu cateva ore inainte) l-am batut bine cu zaharul (cu mixerul), pana s-a topit zaharul. Apoi am incorporat incet budinca racita bine ( la frigider) si cele 10 linguri de ness dizolvate 2, 3 linguri de apa fierbinte ( si el trebuie sa fie rece cand se incorporeaza in unt). Apoi nucile pe care le-am pus intr-o tava la cuptor pt 5 minute inainte si jumate le-am macinat, jumate le-am taiat marunt cu un cutit si le-am introdus si pe ele in crema. Crema am intins-o apoi uniform pe blatul racit si am pus totul la frigider jumate de ora.
GLAZURA:
Am amestecat ingredientele pt glazura pe foc mic pana s-au topit acolo toate. Am lasat-o sa se raceasca un pic, dar nu tare, sa o pot imprastia usor deasupra prajiturii. Pe care din nou am dat-o la rece in frigider ca oricum era seara tarziu cand am terminat-o si toata gasca dormea, numai eu ca fantoma la bucatarie :)))
Dimineata a fost numai buna, si nici ca a mai fost nevoie de cafea:)) Si a fost pur si simplu delicioasa.
Recunosc ca m-a tentat tare prajitura si pt cafea ca-mi era dor de ea...si eu m-am lasat de baut cafea, dar cine a zis ceva de "mancat cafea"?? :D :))
1
pt ca sa poata manca si copiii mei (care sunt deja adolescenti ca veni vorba si ei oricum ma tot corecteaza ca nu mai sunt copii! ) dar sunt totusi adolecenti mai tinerei:)) asa ca inca nu au voie cafea mai ales in asa cantitati industriale, am pus la mai mult de jumate din prajitura, crema facuta in loc de ness cu cicoare instant si orzo. La cafeaua din blat am facut o concesie: totusi nu sunt copilasi mici !