Blat:
Sirop:
Glazura:
Crema:
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem albusurile spuma cu un praf de sare si 160 g zahar.
4. Mixam gabenusurile cu restul de zahar, pana cand acesta se dizolva aproape complet, iar galbenusurile isi maresc volumul considerbil.
5. Amestecam galbenusurile batute cu albusurile spuma cu ajutorul unei spatule.
6. Incorporam in compozitie, usor, cu o spatula, nuca macinata, faina si coaja de portocala.
7. Punem compozitia intr-o tava (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor timp de 30-40 minute. Faceti testul scobitorii, daca iese curata inseamna ca blatul e copt.
Crema:
1. Batem 200 ml de smantana pana cand capata volum.
2. Amestecam 50 ml de smantana cu mascarponele, apoi incorporam in frisca mixand pana la omogenizare.
Glazura: Pentru glazura am folosit reteta Gabytzei, careia ii multumesc!
1. Punem zaharul impreuna cu apa intr-un vas non-aderent, pe foc potrivit. Invartim pana la dizolvarea zaharului.
2. Din momentul in care zaharul este complet dizolvat mai lasam pe foc 10 minute, avand grija sa curatam peretii vasului cu o pensula inmuiata in apa pentru a evita cristalizarea.
3. Adaugam apoi mierea si mai lasam pe foc inca 7 minute.
4. Oprim focul, punem cacaua si omogenizam.
5. Lasam la racorit 3-5 min, apoi amestecam energic cu o lingura de lemn, intr-un singur sens.
Cu cat se raceste mai mult cu atat va fi mai greu de lucrat cu aceasta compozitie, asa ca va trebui sa o puneti pe prajitura cat este inca maleabila.
Asamblare:
1. Taiem prajitura in patrate.
2. Insiropam fiecare patratel.
3. Punem bucatile pe un gratar, apoi punem glazura pe fiecare si lasam sa se intareasca.
4. Crema de mascarpone o punem intr-un posh si ornam fiecare prajiturica.
Bon Appetit!