De mult tot caut o reteta de prajitura cu mac si pe blogul Mirelei am gasit aceasta reteta care mi-a placut din prima. Astfel ca am facut prajitura cu foarte mici modificari. Pentru ca niciodata nu ma pot abtine sa nu fac anumite modificari. :)
Pentru aluat se amesteca intr-un bol faina cu praful de copt, zaharul, coaja de lamaie, galbenusurile de ou, untul moale si laptele. Aluatul format se imparte in doua parti egale. Se lucreaza putin mai greu cu el pentru ca se cam rupe, de aceea am si preferat sa fac gratii deasupra, sa nu ma chinui cu intinsul foii. Probabil ar fi mai usor daca s-ar pune o ora in frigider, insa acum n-am avut timp sa astept.
Pentru umplutura, se bat albusurile spuma tare. Separat se amesteca macul macinat cu zaharul, faina, praful de copt, coaja de lamaie, vanilia si laptele. In final se adauga spuma de albusuri, amestecand usor cu o spatula de jos in sus.
Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina se intinde prima foaie, se adauga umplutura de mac, apoi deasupra se fac gratii din aluat. Se coace prajitura aproximativ 30 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca deasupra.
Se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar si se taie cu un cutit bine ascutit. O mica observatie, data viitoare am sa adaug stafide sau visine (eventual din visinata), pentru ca mi se pare usor seaca.