Pentru amatorii de halva - o reteta delicioasa!
Sau pentru cei care vor sa-si aminteasca gustul copilariei!
Reteta blatului este de la Miha...poopicei si merci frumos!
Blat:
Crema:
Preparam blatul: separam galbenusurile de albusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si batem pana se intaresc bine.
Separat batem si galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie. Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri, adaugam faina si amestecam usor de jos in sus.
Punem compozitia intr-o tava (25/35cm )tapetatat cu hartie de copt.
Dam la cuptorul incins pentru 15-20 min.
Dupa ce s-a copt scoatem blatul pe o bucata de harttie de copt presarata cu zahar. Rulam si lasam asa cateva minute. Apoi derulam blatul si lasam sa se raceasca.
Intre timp preparam crema (care este taaree bunaa...si aveti grija sa mai ramana si pentru rulada). Punem intr-un vas halvaua taiata marunt, untul si 50 ml frisca. Vasul cu ingredientele il punem la baie de abur si amestecam cu telul, pana se topeste. Veti vedea ca incalzindu-se halvaua se va topi. La sfarsit amestecati energic pentru a se topi toate bucatelele de halva ramase intregi.
Lasam sa se raceasca, crema rezultata se mai intareste putin (devine ca un caramel). Batem frisca ramasa si cand este bine batuta adaugam treptat crema de halva mixand in continuare pana la omogenizare.
Ungem blatul racit cu crema si rulam. Eu am uns blatul cu aprox jumatate din crema, cealalta jumatate pastrand-o pentru decor. Puteti dcora rulada dupa bunul plac.
Acum gata....puteti savura desertul!!!Pofta buuna!!